Dollarfall gir IT-kjøpere julebonus

Dollarfall gir IT-kjøpere julebonus

Norske IT-kjøpere får julebonus: Det kraftige dollarfallet gjør mye maskinvare billigere.

USA er hjertet i IT-bransjen og selv om veldig mye ikke lages i USA, bruker den globaliserte bransjen stort sett dollar som sin intern-valuta. Og om ikke produktet er priset direkte i dollar, kan komponenter være priset i dollar.

Akkurat nå er dette en god nyhet for norske IT-kjøpere, for i løpet av tre uker har dollarkursen falt med 8,5 prosent. Grafen viser fallet de siste tre ukene.

Det vil være litt forskjell på hvor store utslagene er og hvor fort de kommer, advarer HP Norge-sjef Eivind Roald.

– Det er mange faktorer som spiller inn på hvor fort og hvor mye en vare påvirkes av kursendringer. Mye er kjøpt inn til lager for en stund siden og må selges til gammel dollarkurs. I tillegg vil ikke kundene se et prisfall på 8,5 prosent, faktorer som moms og frakt påvirkes ikke. Men det er likevel klart at kundene vil få glede av en lavere dollarkurs, påpeker han overfor digi.no.

Det er på de minste og dyreste varene, særlig i nettbutikkene, at dollarrabatten kommer først. Nettbutikkene forsøker å sitte på et minimalt lager av prosessorer og minnebrikker, så her vil priskuttene komme tidlig. Det vil ta lengre tid og merkes mindre på ting som skrivere og kanskje servere.

Komplett-sjef Eric Sandtrø har færre reservasjoner enn HP-sjefen.

– Dollaren svinger opp og ned, men dette betyr lavere priser. Det meste vi kjøper inn er priset i dollar og det som ikke er det innholder som regel komponenter som er kjøpt inn av produsenten i dollar, så alt vil bli påvirket av lavere dollarkurser, påpeker Sandtrø.

Men han minner samtidig på at dollaren fort svinger opp igjen. Denne grafen viser de store svingningene siden 1. januar 2005.

Til toppen