Domenepirat sikret seg googletalk.no

En Tromsø-mann har sikret seg en rekke nett-adresser med ord som er kjente merkevarer eller ligner på dem.

En Tromsø-mann har sikret seg en rekke nett-adresser med ord som er kjente merkevarer eller ligner på dem.

Under dotcom-årene var det en vill jakt på gode nettadresser fordi man trodde de var så verdifulle. Siden har det blitt stor butikk i USA å registere adresser som minner om andre populære adresser - i håpet om at folk skal taste litt feil.

I går rykket domene-registreringsselskapet Uniweb ut med en uvanlig pressemelding. Selskapet anklager en Tromsø-mann for ufine knep. Mannen har registerer opp mot 1800 norske domer på en billig måte.

I utgangspunktet kan bedrifter registere opp til 20 .no-nettadresser, men det koster mye penger å opprette et selskap. Å registere en forening i Brønnøysund-registeret er mye billigere og gir de samme mulighetene.

Ved å registere 92 versjoner av "Foreningen Central Equities" har dermed Tromsø-mannen Karl-Oskar Lysaker Fosshaug kunnet registere opp til 1840 norske nettadresser.

Fosshaug har neppe gjort noe ulovlig, men han kan bli saksøkt av en rekke selskaper som mener han har tatt adresser som de har rettigheter på.

En rekke av dem er adresser med gamle navn som mange nok fremdeles husker, for eksempel veivesenet og Kreditkassen. Å registere disse er ikke ulovlig. Det er det heller ikke å registere navn som Active-24.no og googletalk.no, men Tromsø-mannen vil raskt kunne bli anklaget for brudd på rettigheter.

Googles mann i Norge liker dårlig at Fosshaug har registrert et domene i det velkjente søkeselskapets navn.

- Vi slår ganske hardt ned på all misbruk av merkenavnet vårt. Det jeg gjør er å opplyse USA om det, så blir det opp til vår merkevareavdeling, sier Jan Grønbech i Google Norge til iMarkedet.no, en søsterpublikasjon av digi.no.

Google har tidligere vist tenner i Norge og tiltvang seg google.no-adressen. digi.no har tatt kontakt med den største domene-registraren i Norge, børsnoterte Active24, men har foreløpig ikke fått noen kommentar.

digi.no har ikke klart å komme i kontakt med Fosshaug.

Her er en del av de andre adressene som Fosshaug har skaffet seg:

lindorf.no (minner om kredittselskapet lindorff.no)

simcity.no (det superpopulære dataspillet )

phonso.no (minner om mobilselskapet phonzo)

timex.no (klokkefabrikanten)

misssixty.no (kjent buksemerke)

star-tour.no (nesten startour.no)

veivesenet.no (heter mesta i dag)

kredittkassen.no (Nordeas gamle navn)

blindern.no (lov å sikre seg småsteder)

alnabru.no

eidsvaag.no

sverremagnus.no (konglig sønn?)

oboy.no

heimevernet.no

bsu.no

xetra.no

mandela.no

fylkeskommunen.no

barnevern.no

corsa.no

heroin.no

purken.no

sognsvann.no

e-norge.no (nesten statens enorge.no)

strindheim.no

unibet.no

drap.no

striptease.no

strip.no

cum.no

lapdance.no

adults.no

miracraig.no

moodsofnorway.no

Søker man med denne lenken i Brønnøysund får man opp listen over alle versjonene av "Foreningen Central Equities". Med foretaksnummer kan man så søke på Whois hos Norid og finne alle adressene Fosshaug har registert.

Norid administrerer de norske nettadressene og Norid-sjef Hilde Thunem påpeker at ikke Fosshaug neppe har brutt reglene til Norid. Selskaper som mener at han har registert adresser de har rettigheter på, kan henvende seg til Norids klagenemd som hun mener som regel løser slike saker på en rask og billig måte.

Til toppen