JUSS OG SAMFUNN

Dømt for falsk identitet på nettet

Kvinnen som drev trettenåring til selvmord på MySpace ble dømt etter hacker-paragraf.

28. nov. 2008 - 14:55

Kybermobberen Lori Drew ble denne uken dømt for misbruk av betingelsene knyttet til registrering av brukerkonto på nettjenesten MySpace.

Drew ble kjent da etterforskning avdekket at hun hadde sendt plagsomme meldinger som drev en tretten år gammel jente til selvmord.

Den amerikanske kvinnen benyttet et oppdiktet navn og ga seg ut for å være en tenåringsgutt da hun sendte meldingene.

    Les også:

Ifølge MySpace er det forbudt å oppgi falsk informasjon ved registrering. Det er også forbudt å bruke en MySpace-konto til å skaffe seg personlig informasjon om mindreårige brukere.

Videre er det forbudt å bruke MySpace-tjenester til å mobbe, plage, misbruke eller skade andre brukere, og det er forbudt å oppgi falsk eller villedende informasjon.

Kvinnens opprettelse av en falsk konto utgjorde ifølge anklagen «utilbørlig tilgang» til nettstedet. Dermed brøt hun den amerikanske loven om datasvindel og -misbruk fra 1986, en lov som tidligere nesten utelukkende har blitt brukt for å sikte hackere.

Et spørsmål mange stiller seg i kjølvannet av domsavsigelsen, er hvorvidt det å lyve om egen identitet på nettet nå er å regne som en kriminell handling.

Det fleste oppfatter muligheten for en anonym tilværelse på nettet som et gode. Men selv om mobberen i dette tilfellet skjulte seg bak den samme anonymiteten, vil mange mene at det finnes en rekke gode grunner for å opprette falske brukerprofiler på nettet.

En slik praksis kan beskytte mot identitetstyveri, og anbefales av mange, blant annet gjennom Redd Barnas nettvettregler.

- Dersom dommen blir stående kan hvert eneste nettsted selv definere hva som er en kriminell handling eller ikke. Det som før var mindre brukeravtaler blir til større kriminelle forbud, sier en forretningsadvokat til New York Times.

Neste måned skal en ankeinstans avgjøre sakens videre skjebne. Da vil trolig Lori Drews forsvarere hevde, slik de gjorde under den første rettsaken, at hun aldri leste brukerkontrakten til MySpace.

Dersom dommen blir stående risikerer kvinnen opp til tre års fengsel.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.