JUSS OG SAMFUNN

Dømt til fengsel

Alle de tre tiltalte i Pirate Bay-saken i Sverige er funnet skyldige på nytt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. nov. 2010 - 14:29

Stockholm (NTB-TT): Tre av de fire tiltalte i Pirate Bay-saken i Sverige er funnet skyldige og dømt til fengselsstraffer av svensk lagmannsrett.

Lagmannsretten har dømt de tre til kortere fengselsstraffer enn de fikk i tingretten i fjor, men erstatningsbeløpet er økt kraftig. Dette er hovedresultatet etter ankesaken som har gått for lagmannsretten i Stockholm siden september.

Den fjerde tiltalte er ikke dømt fordi han har ligget på sykehus i Kambodsja mens rettssaken har pågått. Han vil få en egen rettssak ved en senere anledning.

46 millioner

De tre som fredag fikk dom i ankesaken, er dømt til henholdsvis ti, åtte og fire måneders fengsel. Opprinnelig ble de i april 2009 dømt til ett års fengsel.

Samtidig er de dømt til å betale et erstatningsbeløp på 46 millioner svenske kroner, tilsvarende rundt 41 millioner norske kroner.

The Pirate Bay er det største nettstedet for fildeling av film, musikk, spill og programvare.

Ulovlig fildeling

Lagmannsretten fastslår at Pirate Bay har medvirket til ulovlig fildeling. Retten mener det er bevist at de tre tiltalte har medvirket til virksomheten.

Men retten godtar ikke tingrettens påstand om at de har opptrådt kollektivt. I stedet gjør lagmannsretten en individuell bedømmelse der hver enkelt dømmes for de handlinger de selv har begått.

Millioner av brukere

Nettstedet har fortsatt å vokse, også etter fjorårets dom. Da politiet gjorde en razzia mot Pirate Bay i 2006, hadde nettstedet rundt 2 millioner samtidige brukere.

Fram til rettssaken i fjor hadde besøkstallet vokst til drøyt 20 millioner samtidige brukere, og rettssaken har trolig fungert som reklame over store deler av verden.

Da ankesaken pågikk i oktober, hadde nettstedet nesten fordoblet antall samtidige brukere til 35 millioner.

Fornøyd

Sverigesjefen for platebransjens organisasjon Ifpi er svært fornøyd med dommen.

- Dette er gode nyheter naturligvis, fordi tingrettens og ankedomstolens bedømmelser er så like, sier administrerende direktør Ludwig Werner.

Han retter særlig pekefingeren mot andre nettsteder som bedriver lignende virksomhet.

- Jeg håper de setter en stopp for virksomheten, sier han, og er meget fornøyd med den kraftige økningen av erstatningsbeløpet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

- Det er et ekstremt tydelig signal. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.