Abonner
JUSS OG SAMFUNN

Dømt til seks år uten Internett

15-åringen var medlem av beryktet aksjonsgruppe.

Faksimile av Twitter-siden til UG Nazi, hvor dømte 15-åringen var blant de sentrale medlemmene.
Faksimile av Twitter-siden til UG Nazi, hvor dømte 15-åringen var blant de sentrale medlemmene. Bilde: Twitter

UGNazi-medlemmet «Cosmo» eller «CosmoTheGod», en 15 åring fra Long Beach i California, ble i midten av forrige uke funnet skyldig av en ungdomsdomstol i hjembyen i en rekke forhold, inkludert kredittkortsvindel, identitetstyveri og bombetrusler. Cosmo skal ha erklært seg skyldig i forbrytelsene for å slippe fengselsstraff. Dette skriver Wired.

Cosmo og UGNazi var involvert i flere av store DDoS-angrepene som rammet kjente nettsteder, også i Norge, tidligere i år. Cosmo skal ha blitt arrestert av FBI allerede i juni, men ble raskt løslatt igjen.

Verken aktor eller forsvarerne i saken har villet uttale seg til pressen, siden Cosmo ikke er myndig. Men Cosmo selv forteller til Wired at han har fått en prøvetid som gjelder fram til han fyllet 21 år. Under denne perioden får han ikke bruke Internett uten at dette på forhånd har blitt godkjent av tilsynsføreren. Han får kun bruke nettet i forbindelse med utdanningsformål og alltid under tilsyn. Han må gi fra seg all innloggingsinformasjon han har til ulike konti.

Cosmo nektes dessuten kontakt med medlemmer av UGNazi og Anonymous, samt personer i tilknytning til disse gruppene og en rekke navngitte enkeltpersoner.

Han forteller selv at dersom han bryter noen av kravene, vil han få tre år i fengsel.

Flere kommentatorer mener at dommen er hard. Sam Biddle i Gizmodo, som har vært i kontakt med Cosmo over en lengre periode, omtaler den som en dødsstraff for en hacker.

Jon Leiderman, en amerikansk advokat som har forsvart angivelige medlemmer at Anonymous og LulzSec, sier til Wired at gutten kunne fått en svært god framtid etter å ha blitt dyttet inn på den rette stien, men at seks år med svært begrenset tilgang til Internett vil kunne sette til side hele hans karrieremuligheter og hans kunnskaper.

– Til en viss grad er det som å fjerne Mozarts piano, sier Leiderman til Wired.

    Les også:

Les mer om: