Donerer millioner for å unngå «Skynet»

Tesla-sjefen finansierer nytt forskningsprogram.

Donerer millioner for å unngå «Skynet»
Tesla-sjef Elon Musk ønsker mer forskning om etikken rundt kunstig intelligens og donerer nå et stort beløp som skal fordeles på på en rekke ulike prosjekter. Her er Musk avbildet under et arrangement i 2013. Bilde: Dan Taylor / Heisenberg Media (CC BY 2.0)

Organisasjonen Future of Life Institute (FLI), som nylig publiserte et åpen brev om kunstig intelligens og etiske spørsmål (som nå har blitt undertegnet av mange flere), kunngjorde i går at Elon Musk, toppsjef for blant annet Tesla Motors, har donert et millionbeløp for at instituttet skal igangsette et globalt forskningsprogram om visse sider ved utviklingen av kunstig intelligens.

– Her sier alle disse ledende forskerne innen kunstig intelligens at kunstig intelligens-sikkerhet er viktig, sier Musk i en uttalelse.

– Jeg er enig med dem, så i dag gir jeg 10 millioner dollar til støtte for forskning for å sikre at kunstig intelligens er til fordel for menneskeheten.

– Denne donasjonen vil få stor betydning, sier medgründer i FLI og professor ved University of California, Santa Cruz, Anthony Aguirre.

– Mens tunge investeringer fra industri og myndigheter endelig har brakt kunstig intelligens fra nisjepreget, akademisk forskning til en tidlig form for en potensielt verdensendrende teknologi, har et til nå vært relativt lite forskningsmidler tilgjengelig for å sikre at denne endringen faktisk gir et positivt nettoresultat for menneskeheten, sier Aquirre.

– Å brygge avansert, kunstig intelligens er som å sende opp en rakett. Den første utfordringen er å maksimere akselerasjonen, men så snart den begynner å oppnå hastighet, er du også nødt til å konsentrere deg om styringen, sier Jaan Tallinn, en annen av grunnleggerne av FLI. Tallinn var blant de opprinnelige utviklerne av Skype.

Det nye forskningsprogrammet vil bli administrert av FLI, som ledes av MIT-professor Max Tegmark, som sier at organisasjonen studerer hvordan man kan hente mest mulig ut av fordelene med framtidig teknologi, samtidig som at man forsøker å unngå fallgruvene.

Den 22. januar vil FLI åpne en søknadsportal hvor forskere over hele verden, innen alle sektorer, kan delta i en åpen konkurranse om bevilgninger. Det meste av midlene vil tildeles forskere innen kunstig intelligens, mens resten vil går til relatert forskning innen områder som økonomi, jus, etikk og politikk.

    Les også: