BEDRIFTSTEKNOLOGI

Donerte sentral Flash-komponent til Mozilla

Adobe og Mozilla skal samarbeide om å implementere neste generasjons ECMAScript.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. nov. 2006 - 13:26

Adobe og Mozilla Foundation annonserte denne uken at Adobe har donert kildekode fra ActionScript Virtual Machine, en standardbasert skriptspråkmotor i selskapets Flash Player, til Mozilla.

Mozilla skal også være vert for et nytt åpen kildekode-prosjekt som kalles Tamarin. Dette skal akselerere utvikling av denne standardbaserte tilnærmingen for å skape bedre webapplikasjoner.

Tamarin-prosjektet vil implementere den endelige utgaven av ECMAScript Edition 4. som Mozilla vil bruke i neste utgave av SpiderMonkey, den sentrale JavaScript-motoren i Firefox-nettleseren. Bidrag til Tamarin-koden vil administreres av en gruppe utviklere fra både Adobe og Mozilla.

- Adobes arbeid med den nye, virtuelle maskiner er det største bidraget til Mozilla Foundation siden stiftelsen ble opprettet, sier Brendan Eich, teknologisjef i Mozilla Corporation, i en pressemelding. Det er Eich som i sin tid lagde JavaScript.

- Nå får webutviklere tilgang til en høyytelses, åpen kildekode-basert virtuell maskin for bygging og utrulling av interaktive applikasjoner på tvers av både Adobe Flash Player og Firefox. Vi er begeistret over å kunne forene Adobe- og Mozilla-fellesskapene for å forbedre ECMAScript.

- Dette er en stor milepæl i arbeidet med å bringe samme de bredere lag av HTML- og Flash-utviklingsmiljøene omkring et felles språk, som skal gjøre det mulig å lage enda mer innovative applikasjoner i Web 2.0-verdenen, sier Kevin Lynch, senior visepresident og ledende programvarearkitekt i Adobe.

- Ved å samarbeide med åpen kildekode-miljøet, akselererer vi utbredelsen av et standard språk for å skape og levere rikere, mer interaktive opplevelser som fungerer konsekvent på tvers av PC-er og mobile enheter, sier Lynch.

Tamarin vil ifølge Mozilla implementere ECMAScript-standarden som brukes av språk som JavaScript, ActionScript og Microsofts JScript. Både Adobe og Mozilla deltar aktivt i den tekniske kommiteen for ECMA International Programming Language (TC39-TG1) som utarbeider ECMAScript Edition 4-standarden (ES4).

- Det er ingenting bedre som er bedre for en standarden enn at den blir implementert i flere produkter, sier Jan van den Beld, generalsekretær i Ecma International.

- Adobe gjør et stort skritt forover innen standardbasert webutvikling ved å utgi deres virtuelle maskinteknologi som åpen kildekode, sier han.

Den nyeste utgaven av den virtuelle maskinen for ActionScript 3.0, ble sluppet sammen med Flash Player 9 i juni i år. Den inkluderer en JIT-kompilator (Just In Time) som oversetter ActionScript-bytekode til maskinkode og implementerer i dag ECMAScript Edition 3, i tillegg til noen løsningene som foreslås i den fjerde utgaven. Foreløpig er ingen Linux-versjon tilgjengelig, men denne er under utvikling og skal være ferdig i løpet av noen uker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.