FORBRUKERTEKNOLOGI

Dramatisk utvikling: – Huawei fratas Android-lisensen og utestenges fra Googles tjenester

Huawei, mobiltelefon, kina, spionasje
Huawei, mobiltelefon, kina, spionasje Foto: Andy Wong / AP / NTB scanpix
20. mai 2019 - 07:45

Konflikten mellom USA og den kinesiske mobilgiganten Huawei har nå fått en ny, dramatisk vending. Nyhetsbyrået Reuters melder nemlig at Google har fratatt Huawei deres Android-lisens – noe som er svært dårlig nytt for eiere av Huawei-mobiler.

En kilde med kjennskap til saken bekreftet den oppsiktsvekkende nyheten overfor Reuters, og siden har andre nyhetskilder, deriblant The Verge, også bekreftet opplysningene via sine egne kilder.

Mister tilgang til Google-apper

Det at Huawei mister Android-lisensen innebærer at mobilprodusenten heretter kun har anledning til å bruke Android Open Source Project (AOSP), den offentlig tilgjengelige, åpne kjernekildekoden for Android.

Det betyr igjen at fremtidige Huawei-telefoner mister tilgang til Google-apper som Gmail, Google Play, Chrome og YouTube, samt at Android-operativsystemet ikke lenger vil motta støtte og oppdateringer utover det som slippes til AOSP.

– Huawei vil kun være i stand til å bruke den offentlige versjonen av Android og vil ikke kunne få tilgang til proprietære applikasjoner og tjenester fra Google, sa kilden til Reuters.

På det kinesiske markedet vil konsekvensene være begrensede, da de fleste Google-apper allerede ikke er tillatt i landet, men i resten av verden vil konsekvensene være alvorlige for Huawei-kunder.

 

Svartelistet av Trump-administrasjonen

Tilbaketrekkingen av Android-lisensen kommer som en følge av at Trump-administrasjonen i USA nylig svartelistet Huawei, som innebærer at mobilprodusenten nå offisielt er blant de selskapene som ikke lenger kan kjøpe teknologi fra amerikanske selskaper uten myndighetenes tillatelse.

– Vi etterkommer ordren og vurderer implikasjonene, sa en talsperson for Google til nettstedet The Verge i forbindelse med saken. En talsperson for Huawei opplyste overfor Reuters at deres advokater også ser nærmere på implikasjonene av svartelistingen, men ingen av partene har ennå gitt ytterligere kommentarer.

Som Reuters peker på vil brukere av eksisterende Huawei-mobiler fortsatt kunne laste ned app-oppdateringer til Google egne apper, da disse oppdateres via Play-butikken. Oppdateringer til operativsystemet håndteres derimot av mobilprodusentene- og operatørene, som svartelistingen vil kunne ramme, ifølge kildene.

Nøyaktig hva vi kan vente oss av konsekvenser for Huawei-eiere i vesten gjenstår å se, men det ser altså ikke lyst ut for øyeblikket.

Les også: Telegigant fant skjulte «bakdører» i Huawei-utstyr »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.