BEDRIFTSTEKNOLOGI

Drastisk priskutt på Intels flashminne

Reduserer SSD-prisene med opptil 60 prosent. Samtidig loves bedre ytelse.

Intel X25-M Mainstream SATA SSD
Intel X25-M Mainstream SATA SSD
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. juli 2009 - 07:38

Intel kunngjorde i går at selskapet er i ferd med å flytte over til en 34 nanometers produksjonsprosess for selskapets MLC NAND flashminne-baserte SSD-produkter (Solid State Drive). Fram til nå har selskapet benyttet en 50 nanomenters prosessteknologi.

I kunngjøringen lover Intel at overgangen til den nye prosessteknologien vil føre til en reduksjon i prisene på selskapets SSD-er på opptil 60 prosent, sammenlignet med introduksjonsprisen for et år siden.

I første omgang er det Intels X25-M Mainstream SATA SSD-familie som skal lages med 34 nm-teknologien. Dette er SSD-er med SATA-grensesnitt som uten videre skal kunne erstatte harddisker. Disse SSD-ene har 2,5 tommers formfaktor. Intels SSD-familie med 1,8 tommers formfaktor, X18-M, vil baseres på 34 nm-teknologien senere dette kvartalet. Enheter med høyere kapasitet, for eksempel 320 gigabytes, vil ikke komme på markedet fra Intel i år.

De nye X25-M-produktene skal ha både lavere reaksjonstid og kunne utføre flere vilkårlige lese- og skriveoperasjoner per sekund enn den forrige generasjonen.

Reaksjonstiden skal være redusert med 25 prosent, til mellom 65 og 85 mikrosekunder. Enhetene skal kunne utføre mellom 6600 og 8600 skriveoperasjoner på 4 kilobyte per sekund, og 35 000 leseoperasjoner på 4 kilobyte per sekund.

Den vedvarende, sekvensielle lesehastigheten er oppgitt til å være opptil 250 megabyte per sekund, mens den tilsvarende skrivehastigheten skal være på opptil 70 megabyte per sekund.

Intel X25-M Mainstream SATA SSD
Intel X25-M Mainstream SATA SSD

80 gigabyte-modellen har nå en listepris fra Intel på 225 dollar. Den første versjonen kostet 595 dollar. Den nye modellen kommer i salg i flere norske butikker for under 1900 kroner.

160 GB-modellen har på sin side en listepris på 440 dollar fra Intel. Den opprinnelige modellen kostet 945 dollar for et år siden. Denne SSD-en vil bli solgt av flere norske forhandlere for godt under 3800 kroner.

Dette gjøre Intel-enhetene til de billigste på markedet, hvis man bare ser på lagringskapasitet. Men på ytelsessiden har til og med den forrige generasjonen av enhetene gjort det svært godt i uavhengige tester, selv om det nok er lesehastigheten som imponerer mest.

X25-M-enhetene skal kunne fungere med alle operativsystemer, inkludert det kommende Windows 7. Sistnevnte skal støtte Trim-kommandoen som skal gi raskere skriving til logiske blokker som allerede har vært i bruk, men som senere har blitt frigitt. En nærmere beskrivelse av denne funksjonaliteten finnes i denne artikkelen.

SSD-ene fra Intel som kommer på markedet i disse dager, vil ikke ha innebygd støtte for Trim-kommandoen, men denne støtten vil være inkludert i en kommende firmware-oppdatering.

Det loves også verktøy til Windows XP og Vista som skal gjøre det mulig for brukerne av disse operativsystemene å optimalisere SSD-ytelsen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.