JUSS OG SAMFUNN

DreamWorks trapper opp kampen mot Disney

Tross rykter om det motsatte, vil Steven Spielbergs filmselskap DreamWorks prøve å kapre en stor markedsandel fra tegnefilmmonopolisten Disney. Blant de mange strategiske trekkene er en investering i et høyteknologisk studio som har vært planlagt i fire år.

Herman Berg
23. apr. 1999 - 04:30

The Walt Disney Company var først ute med sin dataanimasjon Toy Story, men Steven Spielberg kom sent og godt med Antz. Historien om en kreativ maurkoloni i New York spilte inn drøye 124 millioner kroner den første helgen den ble vist i fjor.

Filmen gikk på 2.400 kinoer i USA fra 2. oktober 1998 og var den første data-animerte filmen fra DreamWorks, det eneste nye filmstudioet som har etablert seg i Hollywood på nærmere 60 år.

I oktober 1994 stiftet Spielberg selskapet sammen med musikkmogulen David Geffen og tidligere nestsjef i Disney, Jeffrey Katzenberg.

Med Katzenberg på laget har de lykkes i å lage to suksessrike tegnefilmer i Antz og "Prinsen av Egypt" som appellerer til større filmgåere enn kun barn. Antz ble i realiteten laget av animasjonsstudioet Pacific Data Images (PDI) og benyttet arbeidsstasjoner og servere fra Silicon Graphics til animasjon og lyssetting.

Filmen inneholder 760 spesialeffekter, i alt inneholder filmen nesten 120.000 datagenererte bilder, hvor hvert bilde i snitt er på seks megabyte (MB).

Lenge har det gått rykter om at Steven Spielberg har gått lei og at DreamWorks nesten skulle være i oppløsning. Det skal ha toppet seg da stjerneregissøren ikke fikk så god Oscar-uttelling som forventet for krigseposet "Saving Private Ryan", en film laget av DreamWorks. Dessuten skrev Hollywood Reporter tidligere i år at DreamWorks Television Animation stengte dørene etter tre år og kun to produserte serier.

Dette som en del av en reorganisering av selskapet.

I går så Spielberg seg nødt til å gå ut i media og avkrefte at han var på vei ut av selskapet. Reuters skriver at DramWorks på mandag fikk klarsignal til å bygge sitt 188 måls drømmestudio i Playa Vista nær Los Angeles. Både miljøvern- og reguleringsargumenter har holdt igjen for planene som ble lansert allerede i 1995.

DreamWorks fikk 100 millioner dollar i skattelette den gang for å realisere studioplanene. Studioet skulle være en mønsterdrift i hvordan høyteknologi kunne utnyttes i filmsammenheng.

- Nå skjer det, bekrefter pressetalsmann Jerry Lewis som er stasjonert i London. Han opplyser til digi.no at det investeres millioner av dollar i et nytt studio.

- Vi skal bygge et nytt studio for 85 millioner amerikanske dollar, sier han. Og det er langt fra sannheten at tegnefilm-virksomheten er på vei til å bli innstilt.

- Vi har tre animerte kinofilmer under produksjon. To av dem heter Eldorado og Shrek, sier han.

- Det er ikke sant at jeg er på vei ut av DreamWorks. Disse ryktene er både falske og ødeleggende, skal Spielberg ha uttalt ifølge Lewis. Han kritiserer blant annet Time Magazine for en reportasje og minner om at folk faktisk tror det de leser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.