BEDRIFTSTEKNOLOGI

Drømmer roboter om den perfekte sklitakling?

Denne uken går verdens eneste robot-fotballturnering av stabelen i Seattle. Men hva snakker robotene om i garderoben?

9. aug. 2001 - 14:01
Plakat fra RoboCup 2000.
Plakat fra RoboCup 2000.

I 2050 skal robot-spillere være i stand til å slå verdens beste menneske-lag på fotballbanen. Det er spådommen fra aktørene bak RoboCup, som dermed strekker ut en hånd til alle fotballag som sliter med forsvaret for tiden eller har mer langsiktige problemer.

Konkurransen startet denne uken i Seattle, og pågår frem til fredag 10. august, da de forskjellige typene roboter skal ha driblet hverandre tilstrekkelig til å kåre et vinnerlag, ifølge danske Comon.

 
Robotene, som varierer i størrelse fra småtasser til menneske-size, er alle selvstyrte - altså uten mennesker på spakene i løpet av kampen.
 
Fra RoboCup.
Fra RoboCup.

Organisasjonene og universitetene som står bak turneringen er noen av de tyngste på forskning rundt kunstig intelligens, og målet er å leke frem avansert teknologi som kan brukes til mye mer enn å spille fotball. RoboCup har blant annet RoboCop Resque, som er et prosjekt for å teste en av de oppgavene slike roboter kan brukes til, nemlig søk- og redningstjenester etter store katastrofer som for eksempel jordskjelv eller oversvømmelser.

Til tross for alvoret bak turneringen, ser forskerne ut til å ha det gøy. Lagene har navn som Roboroos (University of Queensland, Australia), CM Dragons (Carnegie-Mellon, USA) og FU Fighters (Freie Universität Berlin), og det er en del prestisje ute og går for vinneren. Skoleelevene får også sin egen cup, der robotene er bygd med Legos avanserte Mindstorm-system, skriver Comon.

Portugal har gjort det bra i flere av rundene i den regulære konkurransen så langt. Mere informasjon finner du på RoboCups nettsted.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.