JUSS OG SAMFUNN

Dropper piratsak etter press fra Microsoft

Russiske myndigheter brukte falske anklager mot opposisjonelle.

Miljøvernaktivister demonstrerer i Irkutsk 16. november 2010. Russiske myndigheter brukte falske piratanklager i et forsøk på å lamme miljøvernorganisasjonen Baikal Wave i januar i år.
Miljøvernaktivister demonstrerer i Irkutsk 16. november 2010. Russiske myndigheter brukte falske piratanklager i et forsøk på å lamme miljøvernorganisasjonen Baikal Wave i januar i år. Bilde: Baikal Wave
6. des. 2010 - 09:18

I september i år dokumenterte New York Times hvordan Microsoft misbrukes i politisk undertrykking i Russland, ved at opposisjonelle ble trakassert med falske anklager om bruk av piratkopiert programvare.

I januar i år gjennomførte politiet i Irkutsk i Sibir en razzia mot lokalene til miljøvernorganisasjonen Baikal Wave og beslagla 12 datamaskiner. Beslaget, og trusler om fengselsstraffer mot aktivister, lammet organisasjonen i mange måneder. Advokater for Microsoft opptrådte rutinemessig på politiets side i denne og liknende saker, kunne avisa berette.

Oppslaget fikk Microsoft til å gå inn i Baikal-saken og andre saker på egen hånd. Selskapet trappet opp en ordning som gir frivillige organisasjoner i Russland gratis lisenser til Microsoft-programvare. Det ble også lovet bedre informasjon om ordningen. Baikal, som ikke kjente til gratisordningen, kunne dokumentere at all deres programvare var anskaffet og brukt i samsvar med lisensbetingelsene, nettopp for å avverge mulige piratsaker.

Nå melder avisa at russiske myndigheter, etter press fra Microsoft, har droppet piratsaken mot Baikal.

Microsofts talsperson Marina Levina i Moskva sier selskapet både advarte at de ikke lenger ville la seg misbruke i falske piratsaker mot opposisjonelle, og at de tok direkte kontakt med myndighetene i Irkutsk for å få dem til å droppe Baikal-saken. Hun innrømmer samtidig at de kunne ha gjort mer for å bistå Baikal-aktivistene.

I november arrangerte Microsoft et møte i New York for å diskutere gratislisenser med flere frivillige russiske organisasjoner. Microsoft betalte for flybillettene og oppholdet til Baikal og andre grupper. Møtet var et samarbeid med en amerikansk organisasjon, Human Rights First, som har nær kontakt med flere frivillige organisasjoner i Russland.

Baikal Wave arbeider for å hindre gjenåpningen av en papirfabrikk som i mange tiår har forurenset Baikal-sjøen, verdens største innsjø i volum med anslagsvis 20 prosent av verdens verskvann.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.