Dropper Windows RT-nettbrett i USA

Samsung har fått kalde føtter.

Dropper Windows RT-nettbrett i USA
Samsung Ativ Tab er basert på Windows RT, et produkt i Windows-familien som kun er beregnet for ARM-baserte nettbrett. Bilde: Samsung

Samsung kommer ikke til å lansere selskapets Windows RT-baserte Ativ Tab-nettbrett i USA. I et intervju med CNET News forteller selskapets pc- og nettbrettsjef i USA, Mike Abary, at det er flere årsaker til dette.

For det første har tilbakemeldinger fra selskapets forhandlerpartnere antydet at etterspørsel etter slike produkter bare er moderat. For det andre mener Samsung at det vil kreve store investeringer for å fortelle forbrukerne om fordelene med Windows RT, blant annet sammenlignet med Windows 8. Dette er investeringer Samsung ikke er villige til å gjøre nå. I stedet vil selskapet avvente situasjonen. I praksis betyr nok dette at Samsung vil at andre, med Microsoft i første rekke, skal ta seg av dette.

Et tredje argument er at Samsung synes de ikke har fått til å lage Ativ Tab så billig som ønsket. Noe av salgsargumentet for Windows RT-enheter er at koster mindre enn Windows 8-baserte nettbrett. Men for å nå det ønskede prisnivået, ville Samsung blant annet ha måttet levere enheten med mindre minne, noe selskapet ifølge CNET News ikke var villig til å gjøre.

– Vi oppnådde ikke nødvendigvis det prisnivået vi hadde håpet å oppnå. Det er ikke et problem på Microsofts side. Det er mer et spørsmål om hvordan produktet ble bygget og noen av avveiningene vi var nødt til å bygge inn i det, sier Abary.

Samsung kom Ativ Tab i salg allerede før jul.

Samsung er ikke det eneste selskapet som ikke har villet være med på Microsoft Windows RT-satsing. Både HP og Toshiba droppet allerede i fjor sommer planene om å lansere slike produkter med det første.

Windows RT har både desktop- og Modern-UI-grensesnittene til Windows 8, men siden Windows RT-baserte enheter har en ARM-basert prosessor, kan ikke eksisterende Windows-programvare kjøres på enhetene. Det er i utgangspunktet ikke mulig for brukere av Windows RT å installere flere programmer som kan kjøres i desktop-grensesnittet enn de Microsoft-applikasjonene som følger med. Men ved å utnytte en svakhet i Windows-kjernen er det nå mulig å omgå denne sperren.

Den første utfordringen til leverandørene og forhandlerne er derimot å få forbrukerne til å forstå at eksisterende Windows-applikasjoner, som er laget for x86-baserte systemer, uansett ikke kan kjøres i Windows RT. Den andre utfordringen er å forklare hvorfor man som forbruker bør velge et Windows RT-nettbrett framfor et nettbrett basert på Android eller iOS.

    Les også: