Du må veeeente på MMS

Mobilbransjens fremtidige multimedia-melkeku er nettopp, fremtidig. Telenors nett er oppe og går - innimellom, mens NetCom holder tyst om når de skal lansere.

De første MMS-mobiltelefonene er på markedet, og ivrige brukere maser allerede om mulighetene for å bruke de avanserte meldingstjenestene.

Men det er fortsatt en stund før du kan sende lyd, bilder, grafikk, farger, animasjoner og tekstmeldinger på mange tusen tegn til dine venner - MMS-nettet er ennå ikke oppe og går for fullt, hverken hos Telenor eller NetCom.

Telenor skulle egentlig lansere kommersielt 1. mai, men har valgt å utsette det til systemene blir litt mer stabile, forteller informasjonssjef Sigurd Sandvin.

Les også

- Vi beklager, mest for vår egen del, at systemene ikke er så stabile som vi kunne ønsket. Vi har ikke fått opp stabiliteten nok til at vi vil taksere for det enda. Telenor Mobil har ikke satt noen dato for når de ønsker å være oppe med systemene sine, men Sandvin antyder at det kan bli mer aktuelt mot slutten av sommeren.

Enn så lenge er det bare SonyEricssons T68i som takler MMS på det norske markedet, og både Telenor og Netcom venter spent på lanseringen av nye telefoner senere på året.

- Vi har ikke sett det som viktig å være først på MMS, det er jo mangel på terminaler i markedet, sier senior-produktsjef Kjell Kongelf i Netcom til digi.no.

Han anslår at selskapet vil lansere meldingstjenestene "til høsten", men opplyser at de er i full gang med å teste det internt, og at det fungerer bra.

Telenor har tidligere gått ut med sine avtaler med Disney og NRK. I konkurranse med NetCom trekker de i de trådløse nettene for å sikre seg innhold til den dagen tjenestene lanseres for fullt.

Telenor har antydet at de vil ta rundt en tier per melding, mens Kongelf og Netcom nekter å gå ut med opplysninger om prisstrukturer. De teleoperatørene som har lansert MMS-tjenester rundt omkring i verden, har satset på vidt forskjellige takseringsstrukturer, og analytikerne i EMS mener prisene, og takseringsmåtene vil forandre seg etter hvert som tjenestene modner.

Begge selskaper opplyser at de vil legge mye arbeid i å gjøre MMS-oppsett og bruk så enkelt som mulig, for å unngå å gå i WAP-fella. WAP er overføringsprotokollen som gjør det enkelt å surfe rundt på diverse nettverkstjenester via mobilen. De tre bokstavene ble så overhypet en stund at nedturen med trege og totalt ikke-navigerbare WAP-tjenester ble bratt for de som hadde satset alt på det nye buzz-ordet. Man kan regne med at teleselskaper og innholdsleverandører passer seg for å gjøre samme tabben en gang til.