Du surfer trygt på nordiske nettsteder

Nettsteder med nordiske domenenavn er svært sjelden risikable å besøke. Det viser statistikk fra McAfee.

Du surfer trygt på nordiske nettsteder

Nettsteder med nordiske domenenavn er svært sjelden risikable å besøke. Det viser statistikk fra McAfee.

Norske domenenavn, det vil si domenenavn knyttet til toppnivådomenet .no, er kun tilgjengelig for virksomheter registrert i Brønnøysundregistrene. Dette er trolig blant de viktigste årsakene til at man svært sjelden opplever forsøk på phishing eller spionvare-infisering på norske nettsteder. Det er for enkelt å avsløre hvem som står bak.

Antivirus-selskapet McAfee tilbyr nettslesertillegget SiteAdvisor, som forteller brukerne om risikable nettsteder. Nå har McAfee publisert statistikk fra verktøyet, noe som blant annet forteller at fire av de fem minst risikable toppnivådomenene som tilhører enkeltland, er nordiske. Finland ligger på topp. Besøker du et nettsted med toppnivådomenet .fi, er det bare 0,10 prosent risiko for at nettstedet vil forsøke å overføre spionvare eller andre ondsinnede programmer til maskinen din. De tilsvarende tallene for Norge, Sverige og Island er 0,16 prosent, 0,21 prosent og 0,19 prosent. Likevel må Norge også se seg slått av Irland, hvor risikoen for spionvaresmitte er på 0,11 prosent.

Danmark ligger omtrent midt på treet i Europa med 0,6 prosent sannsynlig for at et nettsted sprer ondsinnet programvare.

De verste i klassen, blant de europeiske toppnivådomenene, er domenene til Slovakia, Russland og Romania. Risikoen ved besøk på nettsteder med disse toppnivådomene er på henholdsvis 3,9 prosent, 4,5 prosent og 5,6 prosent.

Aller tryggest globalt sett, er .gov, altså nettsteder som tilhører amerikanske myndigheter. Her har man ikke funnet noe tilfelle av spionvare.

Den generelle risikoen. Hvitt er å foretrekke.

De absolutte verstingene globalt sett er .com, .info, .net, .biz, samt .tv (Tuvalu), .cc (Cocos Island) og .cn (Kina). Disse ligger alle blant de 20 mest risikable toppnivådomenene innen hvert av områdene McAfee har gransket.

.info ligger på andre plass når det gjelder generell risiko, på første plass når det gjelder e-post-praksis, på tiende plass når det gjelder nedlastingsrisiko og på 12. plass når det gjelder faren for utnyttelse av sårbarheter.

.biz ligger på sjette plass når det gjelder generell risiko, på sjette plass også når det gjelder e-post-praksis, på andre plass når det gjelder nedlastingsrisiko og på femte plass når det gjelder faren for utnyttelse av sårbarheter.

Det er nettsteder knyttet til toppnivådomenet til Tokelau (.tk) som er mest risikable å besøke. 10,1 prosent av disse blir av McAfee karakterisert som potensielle spredere av spionvare og tilsvarende.

Hele rapporten finnes her.

Til toppen