DVD-skatten er høyere en alkoholavgiften

Svensker som kjøper tomme DVD-plater må subsidere musikere som taper på piratkopiering.

Svensker som kjøper tomme DVD-plater må subsidere musikere som taper på piratkopiering.

Nordmenn reiser gjerne til Sverige for å kjøpe billig alkohol, mens svenskene tar turen til Danmark, og danskene tar turen til Tyskland for å spare noen kroner.

Selv om svenskene har lavere avgifter på alkoholholdig drikke, regnes avgiften fortsatt som høy. Ifølge svenske IDG.se er 43 prosent av prisen på en whisky-flaske i Sverige, alkoholavgift.

Til sammenligning utgjør avgifter 74 prosent av prisen på en tom DVD-plate, ifølge svenske PC för Alla. Dette skyldes en svensk avgift som skal dekke tapet som rettighetseiere har på at folk bruker tomme DVD-plater til å lagre piratkopiert innhold.

For hver eneste tomme DVD-plate må svenske forbrukere betale en avgift på 3,25 kroner. Pengene herfra går til å kompensere musikere, skuespillere og andre rettighetseiere.

- Erstattningen skal kompensere opphavsmannen for piratkopieringen som skjer, sier Hans-Olof Dahlén i Copyswede, til IDG.se.

Copyswede er paraplyorganisasjonen som krever inn pengene og fordeler de. Selv om politikere har lovfestet avgiften, er det ikke det svenske Skatteverket som står for innkrevingen.

Ordningen ble innført av den forrige regjeringen, men den har også støtte av den sittende borgerlige svenske regjeringen. Ifølge IDG.se skal de være fornøyd med systemet, og har ingen planer om å endre på det.

Foreløpig er de nye DVD-standardene, Blu-Ray og HD-DVD, unntatt fra ordningen, men det vil det snart bli endret på.

Til toppen