JUSS OG SAMFUNN

E-bøker får ikke momsfritak

Regjeringen vraker forslag om nullmoms.

29. apr. 2010 - 13:31

Regjeringspartienes representanter i finanskomiteen har i dag avvist et forslag fra Frp om å gi e-bøker og elektroniske aviser momsfritak.

Dermed er det klart at digitalt innhold ikke innlemmes i den avgiftsfrie ordningen, som papirbøker har hatt siden 1967.

Frps forslag om nullmoms på e-bøker støttes av Høyre, Krf og Venstre, men kommer til å bli nedstemt når Stortinget behandler dette neste uke.

Innstillingen fra finanskomiteen viser at regjeringen er skeptisk til å endre merverdiavgiften fordi den er en sentral inntektskilde for finansiering av blant annet sentrale velferdsordninger, ifølge NTB.

Opposisjonen mener på sin side at det er viktigere å legge vekt på språk- og kulturpolitiske hensyn. De mener ebøkene burde behandles på samme måte som vanlige bøker.

- Norge som språknasjon har alt å tjene på å legge til rette for produksjon av norskpråklig innhold – både bøker og aviser. I tillegg vil momsfritak sikre levedyktigheten og stimulere innovasjonsevnen i bok- og avisbransjen, uttaler Ventres finanspolitiske talskvinne Borghild Tenden.

Venstre-representanten har vært saksordfører for forslagene i finanskomiteen på Stortinget, og sier hun er skuffet over avvisningen.

- Plager innbyggerne

Tenden har merket seg at finansminister Sigbjørn Johnsen har tatt til orde for en innføring av merverdiavgift på alt digitalt innhold - inkludert bøker, musikk og film som handles over internett fra utenlandske aktører.

- Dersom det innføres en slik avgiftsplikt vil det vel bli bort i mot Norges-rekord i å kartlegge, overvåke og plage norske borgere. Et slikt forslag har jeg svært vanskelig å se for meg at er mulig å gjennomføre i praksis, sier Venstre-representanten i en pressemelding.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.