E-posten fyller 30 - eller...?

Noen kilder hevder det i disse dager er 30 år siden 'e-postens' far, Ray Tomlinson, sendte sin første mail. Dataforsker Gisle Hannemyr (bildet) mener det ikke skjedde før i mars 1972. Tomlinson selv er ikke sikker.

Noen kilder hevder det i disse dager er 30 år siden 'e-postens' far, Ray Tomlinson, sendte sin første mail. Dataforsker Gisle Hannemyr (bildet) mener det ikke skjedde før i mars 1972. Tomlinson selv er ikke sikker.

Både Reuters-reporter Bernhard Warner og Gisle Hannemyr er i hvert fall enige om én ting; den første som sendte e-post var Ray Tomlinson. Dataingeniøren brukte ARPAnet (forgjengeren til Internett) og introduserte bruken av @-tegnet i e-post-adresser.

Om dette skjedde i 1971 - som flere medier skriver i dag - eller om det skjedde i mars 1972, er det derimot delte meninger om.

Tomlinson selv er, ifølge Reuters, ikke riktig sikker på når han sendte den første meldingen han heller.

- Jeg har ikke peiling - verken på hva som sto i meldingen, hvem jeg sendte den til eller når den ble sendt, sier han til nyhetsbyrået.

Hannemyr skriver i sin bok "Begynnelsen på en historie om Internett" følgende:
"I mars 1972 dukker imidlertid den første "killer-applikasjonen" opp: elektronisk post (e-post). E-post er ikke spesifisert i de opprinnelige planene for anvendelser av ARPAnet, og det er derfor ikke definert noe prosjekt eller aktivitet for å utvikle en epost-løsning. Men Ray Tomlinson ved konsulentfirmaet Bolt, Beranek & Newman ser at med enkel påbygging av filoverføringstjenesten, kan denne brukes til å sende tekstfiler over nettet til navngitte brukere. I ARPAnet har maskinene adresser, men ikke brukerne. Tomlinson tar imidlertid i bruk tegnet "@" (gjerne kalt "krøllalfa" på norsk) for å kunne skille brukernavnet til sender og mottaker fra maskinadressen, og skaper dermed både e-post og et ikon for nettverksverdenen."

- Når man nå snakker om 30-års-jubileum (dvs. oktober 1971), så skyldes det muligens at Tomlinson også laget en e-post-løsning (kalt SENDMSG og CPYNET) for BBNs proprietære Tenex-nettverk i 1971, sier Hannemyr som for øvrig mener dette er rimelig irrelevant i forhold til e-post over ARPAnet og Internett.

- For ordens skyld, legger han til, det er e-post som sendes over dagens Internett som fyller 30 år. E-post er langt eldre - for eksempel var e-post i bruk på det MIT-utviklede Compatible Time Sharing System allerede på 1960-tallet, opplyser Hannemyr til digi.no.

Tomlinson er i hvert fall igjen i søkelyset - 30 år (eller omtrent 30 år) etter at han laget sitt berømte dataprogram.

Programmet besto av 200 linjer med kode, eller "to bittesmå shell-script", som Hannemyr kaller det. Idéen om å overføre filer mellom to datamaskiner gjennom et meldingsprogram vil ikke Tomlinson ta æren for.
Men programmene hadde sine svakheter. I begynnelsen kunne man bare sende meldinger til mottakere som hadde postboksen sin i samme maskin som avsender.


Tomlinson løste dette ved å skape eksterne personlige postbokser som kunne sende og motta meldinger via et datanettverk.

Sluttproduktet var, ifølge Tomlinson, rett og slett en kombinasjon av de to programmene. Dermed kunne man sende en melding til en spesifisert bruker på en hvilken som helst annen maskin som var koblet til ARPANet.

Uansett; I løpet av de siste 29 eller 30 årene har folks kommunikasjonsvaner endret seg drastisk - epost-bruken er kanskje den største forandingen av alle.

Til toppen