eBay snuser på Sotheby's

Det fem år gamle auksjonshuset eBay skal være interessert i å kjøpe det 256 år gamle auksjonshuset Sotheby's. Pris? 13,3 milliarder kroner.

Det fem år gamle auksjonshuset eBay skal være interessert i å kjøpe det 256 år gamle auksjonshuset Sotheby's. Pris? 13,3 milliarder kroner.

Britiske the Independent on Sunday melder at den amerikanske online-auksjonariusen eBay kommer til å legge inn et bud på det ærverdige britiske auksjonshuset Sotheby's. Den verdenskjente auksjonariusen har røtter tilbake til 11. mars 1744 da Samuel Baker holdt den første auksjonen i London.

Mye har endret seg på 256 år, men de største forandringene for Sotheby's del har kommet de siste par årene. I fjor lanserte auksjonshuset sine to første Internett-tjenester, den ene av dem i samarbeid med Amazon.com. Amazon bruker den tradisjonelle merkevaren Sotheby's til å selge mer eksklusive produkter på sine auksjonstjenester og har en avtale som gjelder i ti år fremover.

Men det er altså eBay som skal ha lagt inn et enormt bud på Sotheby's. I april i fjor kjøpte amerikanerne et annet tradisjonsrikt hus som heter Butterfield & Butterfield. Butterfield fikk lov å bevare identiteten som datterselskap, men de to partnerne samtidig fikk en egen felles markedsplass hvor de selger produkter som er mer verdt enn 500 amerikanske dollar.

I tillegg til Butterfield kjøpte eBay også opp bilauksjonarius Kruse International måneden etter. Men siden den gang har det ikke vært noen flere oppkjøp av aktører med fysiske lokaler.

I et ferskt intervju med Reuters sa eBay-sjef Meg Whitman at det ikke ville være aktuelt å kjøpe fler auksjonsaktører av den tradisjonelle sorten. Heretter skulle selskapet holde seg til online-verdenen. En eBay-talsmann har ingen kommentar til Independents artikkel, mens en anonym e-Bay-kilde mener at selskapet ikke vurderer noe bud.

Den britiske avisen hevder imidlertid at timingen er riktig og at eBay vil legge inn et bud i kjølvannet av at to av de meste sentrale Sotheby's-sjefene forsvant i forrige uke: styreformannen og den administrerende direktøren gikk fra holdingsselskapet.

Selskapet har vært under lupen til amerikanske konkurransemyndigheter siden 1997. Sammen med konkurrenten Christie's må huset forsvare sine metoder når det gjelder fastsettelse av salgsprovisjoner. De to dominerende aktørene sitter ifølge rapportene med 95 prosent av omsetningen på fire milliarder dollar som årlig omsettes på auksjoner verden over.

Både det amerikanske Konkurransetilsynet og EU-kommisjonen, britiske og australske myndigheter har på individuelle initiativ startet etterforskning for å sjekke ut de grove beskyldningene.

Dette har ført til et kursras og en unnskyldning om at selskapet, som er børsnotert både i London og New York, kunne hatt bedre økonomiske resultater i 1999 hvis ikke konkurransespøkelset hadde hengt over det.

Til toppen