Echelon avlyttet prinsesse Diana

I et program sendt av det amerikanske TV-selskapet CBS fortalte en tidligere spion om hvordan USAs nasjonale sikkerhetsorgan brukte Echelon til å samle over 1.000 sider med materiale om prinsesse Diana. Landminekampanjen ble oppfattet som en trussel.

I et program sendt av det amerikanske TV-selskapet CBS fortalte en tidligere spion om hvordan USAs nasjonale sikkerhetsorgan brukte Echelon til å samle over 1.000 sider med materiale om prinsesse Diana. Landminekampanjen ble oppfattet som en trussel.

Søndag 27. februar sendte CBS News' 60 Minutes et fem minutters innslag om Echelon, med Steve Kroft som programleder. Andre medvirkende var tidligere medarbeider Mike Frost i den kanadiske overvåkningstjenesten CSE, de amerikanske kongressmedlemmene Robert Barr og Porter Goss, aktivist Wayne Madsen i Electronic Privacy Information Center (EPIC), tidligere medarbeider Margaret Newsham i det britiske Echelon-senteret i Menwith Hill og medlem av Europa-parlamentet Glen Ford.

Avskriften av dette innslaget er distribuert gjennom det østerikske nettverket q/depesche.

Her forteller spionen Frost hvordan helt uskyldige bemerkninger fra sivile kunne fanges opp av Echelon:

- Et klassisk eksempel fra min tid i CSE. En dame hadde vært på en skoleteaterforestilling der hennes sønn medvirket, og hun synes han hadde gjort en dårlig innsats. Dagen etter prater hun på telefon med en venninne, og så sier hun omtrent som så: "Oh, Danny really bombed last night". Datamaskinen tok vare på denne samtalen. Analytikeren som så på den var ikke så sikker på hva samtalen dreide seg om, så for sikkerhets skyld noterte han damen og hennes telefonnummer i arkivet som mulig terrorist.

Frost forteller også historien om hvordan den tidligere britiske statsministeren Margaret Thatcher fikk sjefen hans i CSE til å dra til London for å overvåke to av hennes egne ministre som hun ikke helt stolte på. Ved å bruke en kanadisk etterretningsoffiser kunne britiske myndigheter benekte ethvert kjennskap til operasjonen.

EPIC-aktivist Madsen er tidligere spion for USAs nasjonale sikkerhetsorgan NSA som driver Echelon. Han forteller blant annet om hvordan NSA samlet på over 1000 sider med materiale om prinsesse Diana:

- I sin kampanje mot landminer sto prinsesse Diana i et motsetningsforhold til amerikanske interesser. Derfor var virksomheten hennes av stor interesse for amerikanske myndigheter, og følgelig var det viktig for NSA å følge med.

Madsen antyder at overvåkningen kan ha fanget opp samtaler som ikke dreide seg om landminer, blant annet noen av de intime betroelsene som siden lekket ut til britisk sensasjonsmedier.

Her er den fullstendige avskriften av CBS-innslaget, slik digi.no har mottatt den fra q/depesche:

+Television Broadcast February 27, 2000

Til toppen