OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Edge fortsatt mest energieffektiv, men forspranget over Chrome er nesten borte

Firefox kommer derimot svært dårlig ut i Microsofts test.

Batteritiden til Firefox, Edge og Chrome når de spiller av strømmevideo i Windows 10 April 2018 Update Edition. Testen er gjort av Microsoft.
Batteritiden til Firefox, Edge og Chrome når de spiller av strømmevideo i Windows 10 April 2018 Update Edition. Testen er gjort av Microsoft. Foto: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. mai 2018 - 06:00

Batteribruken er blant egenskapene som Microsoft liker å trekke fram når selskapet forsøker å få flere til å bruke nettleseren Edge.

Selskapets egne tester, som det er gjort videoopptak av, viser at Edge helt siden nettleseren var ny, har kommet klart best ut. Testene innebærer kontinuerlig avspilling av strømmevideo inntil batteriet til pc-en tar slutt. 

En skal selvfølgelig ta konkurranser hvor arrangøren også er blant deltakerne, med en klype salt. Testen kan være utført på en måte som gir Microsofts nettleser urealistiske fordeler. 

Det er likevel et par interessante faktorer en uansett kan slå fast med bakgrunn i testen.

Redusert batteritid? 

Det ene er at alle de tre nettleserne som Microsoft har testet – Chrome, Edge og Firefox, gjør det dårligere i testen nå enn i den Microsoft publiserte 31. desember i fjor

For eksempel pågikk videoavspillingen i Edge i hele 16 timer og 8 minutter i desember, mens den nå er redusert til 14 timer og 20 minutter. 

Samtlige av testene Microsoft har offentliggjort, er gjort på selskapets Surface Book-enheter. Om det er samme utgave av Surface Book som ble benyttet i desember og nå i mai, er uklart. 

Reduksjonen i batteritid kan skyldes at enhetene i den nyeste testen kanskje er svakere utgaver enn dem som ble brukt i desember. En annen potensiell årsak, er at det var den nye april-oppdateringen av Windows 10 som ble benyttet i den nyeste testen. I så fall er det en skuffende utvikling.

Redusert forsprang

En annen ting en kan lese av testen, er at forspranget Edge har hatt til Chrome, har blitt kraftig redusert de siste to årene. Sommeren 2016 varte batteriet 7 timer og 22 minutter med Edge, 70 prosent lenger enn med Chrome, og 43 prosent lenger enn med Firefox. 

I desember i fjor hadde Edge økt forspranget ytterligere til Firefox, til 63 prosent. Men forspranget til Chrome var blitt kraftig redusert, til 19 prosent. 

I den nyeste testen, som inkluderer en helt ny utgave av Edge, har Chrome hentet ytterligere innpå Edge. Forskjellen er nå bare på 14 prosent.

Firefox

Firefox, derimot, taper ytterligere terreng til de to konkurrentene. Videoavspillingen i Edge kunne nå pågå 98 prosent lenger i Edge enn i Firefox. 

Firefox ble i fjor betydelig modernisert. Blant nyhetene i den nye Quantum-utgaven av Firefox, var redusert minne- og CPU-bruk.

Derfor er det litt oppsiktsvekkende at Firefox henger så langt bak de viktigste konkurrentene når det gjelder energibruken under avspilling av strømmevideo. I alle fall i Microsofts test, som vi strengt tatt ikke vet så mye om.

Tilsvarende klager mange over at Chrome ofte bruker mye minne. Det ser likevel ikke ut til at denne faktoren virker særlig negativt inn på batteritiden under videoavspilling.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.