UTVIKLING

Edge har fått langt bedre HTML5-støtte

Gjør et stort sprang framover i kompatibilitetstest.

Microsoft har brukt høsten til å gi nettleseren Edge betydelig mer funksjonalitet under skallet.
Microsoft har brukt høsten til å gi nettleseren Edge betydelig mer funksjonalitet under skallet. Bilde: Microsoft og digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. nov. 2015 - 09:42

Microsoft kom i forrige uke med den første store oppdateringen til Windows 10, og med denne fulgte også en den første store oppdateringen motoren til nettleseren Edge.

Selv om nyhetene i brukergrensesnittet er begrensede, har det skjedd langt mer under skallet, med motoren EdgeHMTL 13. Målt med kompatibilitetstesten HTML5Test er framskrittet nå nesten like stort som det var mellom Internet Explorer 11 og den første utgaven av Edge.

Dette har ført til at Edge har kommet helt opp i nakken på Firefox i testen, med henholdsvis 453 og 467 poeng for desktop-utgavene. Chrome leder foran Opera med henholdsvis 526 og 525 poeng, mens Safari – som knapt hadde noen framgang mellom versjon 8 og 9, nå ligger klart bakerst med 400 poeng.

Mobil- og nettleserutgavene av de samme nettleserne oppnår sjelden samme poengsummen som desktop-utgavene.

Sanntidskommunikasjon og maler

Blant det som er nytt i EdgeHTML 13, er støtte for Object RTC, en videreutviklet utgave av den foreslåtte webstandarden WebRTC. Dette skal bidra åpne for en plugin-fri webutgave av Skype.

Men i alle fall foreløpig er det ingen andre nettleserleverandører som har kunngjort konkrete planer om å støtte Object RTC, og den nye Edge-utgaven støttes ikke av for eksempel videokonferansetjenesten appear.in.

EdgeHTML 13 inkluderer også utvidet skjemastøtte. Blant annet støttes nå meter-elementet, og input-elementet har fått støtte for flere datatyper.

Nytt er også støtte for picture-elementet og tilhørende responsive visning av bilder. Dessuten støtte nå Pointer Lock, noe som gir tilgang til rådata fra musen. Dette kan blant annet være nyttig i spill.

Microsoft: – Nå er Windows 10 klar for bedriftene 

Chakra

JavaScript-motoren til Edge, Chakra, har også fått en hel del ny funksjonalitet, slik at den nye Edge-nettleseren nå leder i Kangax ES6-oversikten over JavaScript-motorers støtte for ECMAScript 2015 (tidligere ES 6). Ifølge oversikten har Edge nå støtte for 84 prosent av den utvalgte funksjonaliteten, mens Firefox 44 ligger på andre plass med 74 prosent.

Til sammenligning støtter IE 11 bare 16 prosent.

Blant det nye i denne utgaven er offisiell støtte for asm.js, en begrenset delmengde av JavaScript kan kompileres før den kjøres. Dette skal kunne gi en del webapplikasjoner bedre ytelse.

Offisiell støtte for ES2015-funksjonalitet som Classes og Destructuring er nå implementert. Dessuten er eksperimentell støtte for ES2016-funksjonalitet som eksponentieringsoperatoren og asynkrone funksjoner inkludert.

Med dette beviser Microsoft at Edge vil bli oppdatert langt hyppigere enn det som var tilfellet med Internet Explorer. Men takten er, i alle fall så langt, en del langsommere enn det som er tilfellet for blant annet Chrome og Firefox. Det har gått fire måneder siden den første utgaven av Edge ble utgitt.

Laber interesse: Slapp start for Microsoft Edge 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.