Effektiv krise-PCykiatri mot Windows-hikke

Aktive PC-brukere, fra amatører til eksperter, erfarer ikke sjeldent Windows-hikke etter å ha prøvd et eller annet nytt. SecondChance lar deg gjenopprette maskinens tilstand fra før det fatale forsøket, på noen få udramatiske minutter.

Aktive PC-brukere, fra amatører til eksperter, erfarer ikke sjeldent Windows-hikke etter å ha prøvd et eller annet nytt. SecondChance lar deg gjenopprette maskinens tilstand fra før det fatale forsøket, på noen få udramatiske minutter.

Vilkåret er at SecondChance er korrekt installert før det fatale forsøket. Det nytter ikke å komme etter katastrofen. SecondChance er strengt forebyggende.

Sist noen i omgangskretsen kunne hatt bruk for SecondChance, var i går kveld. Naboens driftige men noe uvørne tenåringsdatter hadde slettet "gammelt møl" på familiens harddisk for å få plass til nye ting. Av og på med PC-en - og alt gikk i stå. Den tålmodige fader hadde møysommelig prøvd å gjenopprette det han kunne, men lykkes ikke helt. CD-drevet var og ble borte, og straks Internett-tilbyderen godtok brukernavn og passord, tok maskinen automatisk omstart.

Andre tilfeller er når du prøver ut ny programvare eller andre løsninger og faller uforskyldt opp i dll-krøll eller liknende tilstander.

I grove trekk virker SecondChance slik: Når du installerer programmet, "knipses" diskens tilstand, og dette "stillbildet" lagres på et beskyttet område på disken. Programmet tvinger deg også til å lage en spesiell oppstartdiskett. Egne ordninger lar deg lage en oppstartdiskett selv om diskettstasjonen ikke skulle være tilgjengelig i installasjonsøyeblikket - dette er tilfellet for en rekke bærbare maskiner.

Seinere kan du oppdatere stillbildet, enten ved å innstille på automatisk knipsing, for eksempel fire ganger i døgnet, eller ved å ta et bilde selv når du vet at du er i ferd med å krysse en ukjent grense i din higen etter å få PC-en til å mestre nye oppgaver. Det nye bildet består bare av et slags notat der SecondChance lagrer endringene siden forrige bildet. Programmet kaller disse bildene for "checkpoints". Hvis siste checkpoint er nummer 120, og de merker en eller annen feilfunksjon, kan du når som helst gå tilbake til et vilkårlig tidligere checkpoint. Da gjenopprettes diskens tilstand fra det punktet. Seinere endringer er bare tilgjengelige dersom du eksplisitt ber om det.

Poenget med dette er at om for eksempel en automatisk oppdatering av Windows mislykkes, gjenoppretter du systemet slik det var før oppdateringen. Nye dokumenter eller andre endringer du vil ta vare på, er imidlertid tilgjengelige.

Dette er ikke magi. SecondChance trenger flere hundre megabytes på disken for å fungere effektivt, og krever at man setter seg inn i problematikken. Når det er gjort, har du gjort et lite datafaglig framskritt, og du er effektivt vernet mot dumhet både hos deg selv og hos Windows.

For å teste systemet, ba digi.no PowerQuests representant slette systemfilmappen i Windows og deretter tømme "papirkurven". Ved omstart var maskinen død. Men oppstartdisketten fikk systemet i gang, og etter noen få minutter var systemet gjenopprettet slik det var før systemfilmappen ble slettet. Vi fikk også tak i et dokument vi opprettet etter det siste checkpoint.

PowerQuest hevder at programmet kan brukes til og med for å gjenopprette Windows 95 etter en mislykket installasjon av Windows 98. Slike omfattende operasjoner krever imidlertid mye tid, for eksempel halvannen time.

Brukergrensesnittet til programmet er stort sett oversiktlig. Men noen av forklaringene i endringslistene er ikke helt intuitive, og det gjelder å holde tunga rett i munnen når du gjenoppretter en tidligere tilstand og trenger filer som er nyere enn checkpointet du vil tilbake til.

SecondChance er et viktig supplement til vanlig sikkerhetskopiering, fordi du kan gjenopprette fatale feil på kort tid. Programmet koster 750 kroner inkludert merverdiavgift for en énbrukerversjon. PowerQuests representant i Norge, Andre Øyvind Forsberg, sier at organisasjoner kan oppnå interessante rabatter hvis de trenger flere pakker. Distributører i Norge er Ingram Micro og Swanholm Distribution.

Til toppen