Eks-CA-topp tiltalt for svindel

Tidligere mangeårig CA-toppsjef Sanjay Kumar er formelt tiltalt for en rekke misligheter.

Tidligere mangeårig CA-toppsjef Sanjay Kumar er formelt tiltalt for en rekke misligheter.

Sanjay Kumar etterfulgte legendariske Charles B. Wang som toppsjef i Computer Associates (CA) i 2000, og beholdt stillingen til april i år. Siden juni har han vært helt ute av selskapet, som har vært etterforsket av amerikanske myndigheter på mistanke om tilbakedatering av kontrakter og andre misligheter.

I går ble det kjent at CA har inngått en avtale med myndighetene: Selskapet slipper tiltale mot å samarbeide med myndighetene i etterforskningen av tidligere ledere, og i å få tilbakebetalt til aksjonærene store bonuser som tidligere ledere har fått utbetalt. CA skal videre plasseres uten offentlig oppsyn i atten måneder framover. CA har gått med på en umiddelbar utbetaling av 225 millioner dollar til aksjonærene.

    Les også:

USAs visejustisminister James Comey sa at tiltalen er lagt på is for å gi selskapet en anledning til å bevise at den «har en kultur som kan reddes». Han la til at dersom CA ikke følger opp, vil følgene være svært alvorlige.

Det ble også kjent i går at CAs tidligere juridiske direktør Steven Woghin ville erklære seg skyldig og samarbeide med myndighetene i etterforskningen av andre tidligere ledere, mot begrenset straff.

I går tok amerikanske myndigheter ut tiltale mot både Sanjay Kumar og CAs forrige salgssjef Stephen Richards, de to innen selskapets tidligere toppledelse som hittil har gått fri.

Tiltalene går ut på tilbakedatering av kontrakter for å forfalske regnskaper, og motarbeiding av etterforskningen.

Kumar anklages for personlig å ha tilbakedatert kontrakter verdt opptil 300 millioner dollar, for å pynte på regnskapene slik at oppgitte kvartalsmål ble nådd. Bevisene bygger blant annet på e-postutvekslinger og på vitnemål fra tidligere CA-sjefer som allerede er tiltalt.

Kumar anklages også for å ha løyet over for jurister som foretok interne granskninger, både selskapets egne fast ansatte og dem som styret hadde hentet utenfra. Kumar skal ha uttalt til disse at han aldri overvåket kontrakter undertegnet mot kvartalsslutt for å fastslå hvorvidt CA lå an til å oppnå forventede resultater.

I 1998 tildelte tre av CAs toppledere, blant dem Wang og Kumar, seg selv aksjebonuser verdt 1,1 milliarder dollar. Det er ikke klart hvorvidt denne tildelingen omfattes av anklagene mot Kumar. Wang selv er inntil videre ikke berørt av noen etterforskning.

Advokatene til Kumar og Richards sier at begge nekter å ha gjort noe galt, og at de venter å bli frikjent når sakene kommer opp for retten.

Til toppen