SIKKERHET

Eksperter: Facebook blir mer regulert

Facebook og andre sosiale medier vil bli mer politisk regulert som følge av Cambridge Analytica-skandalen, mener flere eksperter.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg ankommer Representantenes hus for en ny utspørring, dagen etter at han ble grillet i Senatet.
Facebook-sjef Mark Zuckerberg ankommer Representantenes hus for en ny utspørring, dagen etter at han ble grillet i Senatet. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
11. apr. 2018 - 21:03

Politisk regulering av Facebook var det gjennomgående temaet under denne ukens høring i justiskomiteen i det amerikanske Senatet.

– Det vil gå fra Facebook-regulering til at det nå kan bli langt mer regulert politisk, sier Benjamin Rud Elberth, ekspert på digital kommunikasjon, til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Selv uttalte Facebook-gründer Mark Zuckerberg at en form for regulering ikke nødvendigvis er noen dårlig idé.

– Senatorene fikk høre Zuckerberg si at Facebook frivillig vil la seg regulere. Han har sagt at han er klar til å snakke om prinsippene, sier Elberth.

– Brukerne forstår ikke

Maria Bartnes, forskningssjef ved SINTEF Digital, håper høringen i Kongressen vil føre med seg endringer.

Hun ser personvernskandalen i sammenheng med den nye personvernlovgivningen som blir gjeldende for selskaper som driver virksomhet innenfor EU. Loven gjelder fra slutten av mai.

– Jeg håper høringen og den nye lovgivningen kan presse på for en mer brukervennlig personvern-policy. Det er mulig Facebooks personvern-policy har vært korrekt, men den er praktisk talt umulig å forstå for brukeren, sier Bartnes til NTB.

Hun mener Facebook og andre sosiale plattformer på nett forsømmer sine plikter ved å gjøre sin regler for personvern lite tilgjengelige for brukeren.

– Når en tjeneste er gratis på nett, er det informasjonen du deler som er valutaen. Problemet er at de fleste brukere ikke har forutsetninger for å forstå hva det innebærer, sier Bartnes.

– Får konsekvenser

Også kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet spår endringer i kjølvannet av Cambridge Analytica-skandalen.

– De europeiske datatilsynene har møte i Brussel i disse dager, og Facebook står høyt på dagsorden. Det anses som en stor og krevende sak, og det kommer til å settes inn mye ressurser. Saken vil helt klart få konsekvenser for Facebook, sier Dahl til NTB.

Dahl er overbevist om at saken vil legge føringer for hvordan personopplysninger behandles også i andre sosiale medier.

– Vi har allerede en annen klagesak liggende på bordet, sier hun.

CNN: Utdaterte senatorer

Iført dress og slips, ikke sin sedvanlige T-skjorte-uniform, fikk Zuckerberg flere hundre spørsmål fra 44 senatorer tirsdag kveld.

– Vi har ikke gjort nok for å hindre at verktøyene vi har utviklet, blir brukt til å skade. Det innebærer blant annet falske nyheter, utenlandsk innblanding i valg og hatprat, i tillegg til personopplysninger, sa Zuckerberg.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

CNN påpeker at den drøyt fem timer lange høringen bar preg av senatorenes manglende kunnskap om Facebook og datasikkerhet for øvrig.

– Regulering uunngåelig

Zuckerberg ble kalt inn til høringen etter at det i forrige måned ble kjent at Cambridge Analytica har samlet inn personopplysninger fra om lag 87 millioner Facebook-brukere og solgt analyser av materialet blant annet til Donald Trumps valgkampstab.

Onsdag fortsatte høringen av Facebook-sjefen i Kongressen, denne gangen i Representantenes hus. Her sa han at også hans personlige data var blitt solgt videre, og at en regulering av Facebook er uunngåelig.

– Internett blir stadig viktigere i folks liv rundt omkring i verden, og jeg tror det er uunngåelig at det vil bli nødvendig med noe regulering, sa Zuckerberg.

Han oppfordret likevel til varsomhet og viste til at mindre og nyetablerte selskaper ofte ikke har ressursene som trengs til å følge reguleringer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.