SIKKERHET

Eksperter: Ikke restart PC-en hvis du rammes av kryptovirus

Det kan gjøre vondt verre.

Mange virksomheter har den siste tiden blitt rammet av kryptovirus.
Mange virksomheter har den siste tiden blitt rammet av kryptovirus. Bilde: IMAGO/ All Over Press
7. nov. 2019 - 06:00
Les også

3 av 10 ofre for løsepengevirus velger å starte om PC-en, viser en amerikansk undersøkelse. En slik reaksjon er ikke anbefalt verken hos virksomheter eller privatpersoner, sier eksperter Zdnet har snakket med.

Det kan gjøre vondt verre. Er uhellet først ute bør man helst sette den i dvale eller hvilemodus, samt nappe ut tilkobling til nettverket. For deretter å søke profesjonell hjelp, lyder rådet.

Det å slå av maskinen helt er også et alternativ. Dvalemodus hevdes å være bedre fordi da bevares innhold i arbeidsminnet, der enkelte kryptovirus-varianter lagrer en kopi av krypteringsnøkkelen.

Les også

Rådene har bakgrunn i hvordan løsepengevirus eller kryptovirus fungerer. Skadevaren forsøker typisk å kryptere og skrive over en lang rekke filer, både på maskinen og tilkoblede ressurser, som delte mapper i et nettverk.

Det er ikke alltid like vellykket, sett med angriperens øyne. Noen ganger kan krypteringsprosessene krasje, eller blokkeres på annet vis, som å bli stanset av manglende skriverettigheter til et filområde.

Les også

En omstart gir skadevaren anledning til å starte opp og kanskje fullføre jobben. Det kan resultere i et større datatap enn ved andre mottiltak.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.