SIKKERHET

Eksperter: Ikke restart PC-en hvis du rammes av kryptovirus

Det kan gjøre vondt verre.

Mange virksomheter har den siste tiden blitt rammet av kryptovirus.
Mange virksomheter har den siste tiden blitt rammet av kryptovirus. Bilde: IMAGO/ All Over Press
7. nov. 2019 - 06:00
Angivelig et skjermbilde fra en datamaskin hos det spanske konsulentselskapet Everis etter at selskapet ble angrepet mandag denne uken.
Les også

Flere store teknologiselskaper i Europa alvorlig rammet av cyberangrep

3 av 10 ofre for løsepengevirus velger å starte om PC-en, viser en amerikansk undersøkelse. En slik reaksjon er ikke anbefalt verken hos virksomheter eller privatpersoner, sier eksperter Zdnet har snakket med.

Det kan gjøre vondt verre. Er uhellet først ute bør man helst sette den i dvale eller hvilemodus, samt nappe ut tilkobling til nettverket. For deretter å søke profesjonell hjelp, lyder rådet.

Det å slå av maskinen helt er også et alternativ. Dvalemodus hevdes å være bedre fordi da bevares innhold i arbeidsminnet, der enkelte kryptovirus-varianter lagrer en kopi av krypteringsnøkkelen.

Norsk Hydro har tapt opptil 350 millioner kroner den første uken etter cyberangrepet. Summen kan bli større, opplyste finansdirektør Eivind Kallevik (i midten) i Hydro tirsdag. Til venstre kommunikasjonsdirektør Inger Sethov og til høyre Egil Hogna, konserndirektør for ekstruderte produkter i Hydro.
Les også

Kyberangrep kan ha kostet Hydro opptil 350 millioner kroner

Rådene har bakgrunn i hvordan løsepengevirus eller kryptovirus fungerer. Skadevaren forsøker typisk å kryptere og skrive over en lang rekke filer, både på maskinen og tilkoblede ressurser, som delte mapper i et nettverk.

Det er ikke alltid like vellykket, sett med angriperens øyne. Noen ganger kan krypteringsprosessene krasje, eller blokkeres på annet vis, som å bli stanset av manglende skriverettigheter til et filområde.

Broken Internet Data Encryption Concept Illustration. Red Open Padlock Alert Icon. Internet and Networks Data Safety.
Les også

Offer for løsepengevirus tok hevn: Hacket hackerne og la ut krypteringsnøklene

En omstart gir skadevaren anledning til å starte opp og kanskje fullføre jobben. Det kan resultere i et større datatap enn ved andre mottiltak.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.