KARRIERE

Eksplosjon drepte tre i iPad-fabrikk

Antakelig lettantennelig støv i en sjakt, sier Foxconn om uhellet i Chengdu i Kina.

En video av uhellet fredag 20. mai er lagt ut på den kinesiske tjenesten Youku.
En video av uhellet fredag 20. mai er lagt ut på den kinesiske tjenesten Youku.
23. mai 2011 - 10:01

Fredag kveld lokal tid var det en eksplosjon i et av produksjonsanleggene til Taiwan-selskapet Foxconn – også kjent som Hon Hai – i Chengdu i Kina. Anlegget brukes til å lage Apple-produkter. De fleste nyhetsmeldingene går ut på at det dreier seg om iPad.

Det ble først meldt om to drepte og i overkant av ti skadde. Søndag bekreftet Foxconn at tre var drept og 15 skadd. Vitner har forklart at det så ut som et lyn slo ned rett før eksplosjonen.

På den kinesiske tjenesten Youku er det lagt ut en video av uhellet.

Ifølge en uttalelse fra Foxconn etterforskes uhellet av en felles ulykkeskommisjon ledet av myndigheter og politiet. Kommisjonen sier at uhellet ser ut til å skyldes lettantennelig støv som ble antent og eksploderte i en sjakt.

All produksjon ved anlegget er innstilt inntil videre. Foxconn sier produksjonen ved de øvrige anleggene i Chengdu går som normalt.

Foxconn kom i søkelyset i mai i fjor, etter en selvmordsbølge blant ansatte ved en iPhone-fabrikk i Shenzhen. Senere ble det også kjent at 137 arbeidere var blitt forgiftet ved et anlegg i Suzhou i 2009.

Den Hongkong-baserte aktivistgruppen Sacom (Students and Scholars Against Corporate Misbehavour) meldte tidlig i mai at de forgiftede fortsatt har store helseproblemer, og at hjelpen de har fått fra arbeidsgiver og myndigheter har vært svært mangelfull.

I en annen rapport, datert 6. mai, forteller Sacom at verken Foxconn eller Apple har holdt løftene (20 sider, pdf) som ble gitt etter selvmordene for et år siden. Blant annet viser det seg at lønnsøkningen som alle arbeiderne skulle få, langt på vei er et stykke kreativ bokføring. Kantinen som tidligere var gratis, tar seg nå betalt. Den månedlige utgiften er lagt til lønna. Den lovede oppmykningen av arbeidsmiljøet er uteblitt: Arbeiderne klager over brølende ledere og kommandodisiplin.

Det er stor etterspørsel globalt etter iPad. Det er ikke kjent hvorvidt eksplosjonen i Chengdu kan føre til leveringsproblemer. Storparten av iPad-produksjonen skal foregå i Shenzhen.

I en uttalelse fra Apple uttrykkes stor sorg og medfølelse med de etterlatte. Apple arbeider «tett» med Foxconn for å forstå årsaken til «den fryktelige hendelsen».

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.