JUSS OG SAMFUNN

Ekstranett - årets slager for tilbydernes lommebok

Å opprette et ekstranett betyr at du gjør deler av ditt intranett tilgjengelig for en eller flere av dine partnere. Ekspertene i bransjen ser på ekstranett som tilbydernes store sjanse i 1997.

Eirik Rossen
11. feb. 1997 - 14:00

Ekstranett, definert som "lukkede kommunikasjonsløsninger for partnere", er en viktig del av det nye forretningskonseptet til Telenor Nextel, tidligere kjent som Telenor Online. Strategene bak Telenors uttalte visjoner følger godt med på de lukrative trendene i den store verden. Omsetningen i markedet definert som "intranett/ekstranett" ventes å øke fra 6 milliarder USD i 1996 til nærmere 30 milliarder USD i 1999, ifølge Zona Research i California. Zonas konkurrent, Killen & Associates, er litt mer beskjeden i sin prognose: "bare" 20 milliarder USD i år 2000.

Toneangivende globale giganter som National Semiconductor, Marshall Industries, Lockheed Martin og Caterpillar gjør det allerede. De har forlengst sitt intranett, beskyttet bak en trygg brannmur. Men gjennom brannmuren slipper utvalgte partnere til, mot at de oppgir riktig passord. Dette ekstranettet dekker mange behov, ikke bare vanlig samband og dokumentutveksling, men til og med avanserte samarbeidsprosjekter i design. Databaser gjøres gjensidig tilgjengelige, og det kan åpnes for kommunikasjonsløsninger i multimedia.

Partnere

Det er mange motiver for å slippe andre inn på sitt intranett. Et er nødvendigheten av å få til kjappe kommunikasjonsløsninger. Alle har kombinasjonen internett og intranett fra før, så ekstranettet blir bare et lite tillegg. En annen utvikling som preger alle bransjer som uavbrutt må forholde seg til den teknologiske utviklingen, er samarbeid mellom partnere. Toppsjef John Chambers i Cisco Systems uttrykte dette tydelig da han talte ved ComNet-utstillingen i Washington i begynnelsen av februar:

– Partnering blir en livsstil. Vårt felt utvikler seg så raskt at ingen rekker å gjøre alt selv. Til tider betyr det å gjøre konkurrenter til partnere. Det er en ny paradigme vi må operere i, og selskapene som ikke lærer raskt nok, vil falle etter.

Sikkerhet

Ekstranett utfordrer de eksisterende sikkerhetsløsningene, ikke bare fordi det er en risiko i seg selv å slippe eksisterende eller potensielle konkurrenter inn på eget intranett. Per definisjon ligger partnerne på hver sin side av minst én brannmur. På den samme ComNet-utstillingen advarte toppsjefen i fjerntilgangsspesialisten Shiva, Frank Ingari, at det ennå ikke finnes helstøpte sikkerhetsløsninger for tunneller gjennom internett, fra et intranett til et annet, selv om de fleste bitene er tilgjengelige hver for seg. Han talte av egen erfaring. Shiva følte seg trygg bak sin brannmur, men en av partnerne var ikke så godt sikret. En hacker greide å bryte partnerens sperringer, og fikk derfra tilgang til Shivas interne nettverk også.

Nye produkter

Siden toneangivende brukere ser på ekstranett som uomgjengelige, er også toneangivende leverandører hektet. Både Microsoft og Netscape er i ferd med å meisle ut en ekstranett-strategi. Annonseringer ventes i mars, i forbindelse med Internet World-messen i Los Angeles, under slagordet "business to business communications over the Internet". Ofte vil slike ekstranett-løsninger være det samme som internett-basert EDI, eller elektronisk dokumentutveksling. Dette kan fort vokse slik at "business to business" handel per ekstranett blir vel så spennende for aktørene i IT-bransjen som løsninger for kjøpelystne forbrukere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.