Ekstrem og iskald overklokking til behagelig pris med VapoChill

VapoChill fra danske Asetek er nå tilgjengelig i Norge. Dette er en "gjør-det-selv"-pakke for teknologi-freaks som vil kjøre Celeron-prosessoren sin i 735 MHz allerede i dag. Prisen er behagelig lav.

VapoChill fra danske Asetek er nå tilgjengelig i Norge. Dette er en "gjør-det-selv"-pakke for teknologi-freaks som vil kjøre Celeron-prosessoren sin i 735 MHz allerede i dag. Prisen er behagelig lav.

Overklokking av prosessorer er til tross for en viss risiko, et svært utbredt fenomen blant maskinvarekyndige PC-brukere. Den viktigste faktoren når du skal overklokke er å holde temperaturen i prosessoren nede. Dette kan gjøres på flere måter, blant annet ved å bruke kraftige vifter eller fryseboksteknologi.

Vifter vil alltid ha sin begrensning, da lufttemperaturen vil sette en grense for hvor mye prosessoren kan kjøles ned. Og fryseboksteknologi som den Kryotech leverer har til nå vært temmelig kostbar, til tross for at prisen på dette har gått kraftig ned det siste året.

Norske Soft Control distribuerer og forhandler nå danske Aseteks løsning for dette problemet. Produktet som kalles VapoChill, gjør det ifølge Asetek mulig å kjøle ned prosessorene til så lave temperaturer som -20 grader Celsius. Dette vil gjøre det i de mest ekstreme tilfellene mulig å overklokke prosessorer med bortimot 100 prosent. Eksempler på overklokkinger med bruk av VapoChill er å kjøre en 466 MHz Celeron-prosessor ved 735 MHz og en 450 MHz Pentium III-prosessor ved 675 MHz. Men VapoChill leveres også til Pentium II og Athlon.

I motsetning til Kryotech leveres VapoChill i et såkalt barebone-system. Dette består av et ATX tårnkabinett som kun er utstyrt med strømforsyning og kjølesystem. Kryotech leverer kun komplette systemer. Dette gir brukeren større frihet til å velge komponenter selv, og komponenter som brukeren allerede har anskaffet.

I tillegg er kjølesystemet i VapoChill integrert i selve kabinettet, ikke plassert under det slik som det Kryotech leverer. Dette gjør at systemet tar mindre plass.

Men VapoChill har enda to fordeler framfor Kryotech. Den ene prisen, det andre at systemet er uavhengig av prosessortype. Kjøper du et system til Celeron og finner ut at du vil oppgradere til Pentium III, behøver du kun å skifte ut en liten del av systemet. Prisen på disse prosessorspesifikke settene ligger rundt 500 kroner, mens kabinettet med kjølesystemet koster under 6000 kroner. Resten av systemet skaffer du selv der du måtte ønske.

Ifølge Soft Control henvender VapoChill seg foreløpig primært til teknologi-frelste privatpersoner som ønsker mest mulig ytelse for pengene, samt brukere som har problemer med å få vanlige datamaskiner til å fungere på grunn av varmt arbeidsmiljø.

Asetek vil senere levere en produktserie dedikert til det profesjonelle markedet, det vil si til avanserte arbeidsstasjoner og servere. I løpet av år 2000 vil Asetek også tilby løsninger for maskiner med to prosessorer.

Til toppen