Elektroniske komponenter blir dyrere

Prisene på elektroniske komponenter ventes å stige igjen etter et langvarig fall.

Prisene på elektroniske komponenter ventes å stige igjen etter et langvarig fall.

Et uavhengig analyseselskap som følger utviklingen innen elektroniske komponenter – halvledere – mener prisene vil stige fra første kvartal neste år.

Advanced Forecasting benytter seg av egenutviklede modeller, og legger vekt i sin vurdering på analyser av utnyttet produksjonskapasitet.

Selskapet konstaterer at prisene på halvlederkomponenter har falt med 15 prosent siden januar. Aktørene frykter utviklingen framover vil følge det som skjedde i 2001, da et langvarig prisfall førte til en krise for hele bransjen. Advanced Forecasting mener situasjonen nå er helt annerledes og at det er grunn til optimisme.

– Etterspørselen stiger. Stadig mer av produksjonskapasiteten vil bli utnyttet, og etter hvert vil begrensninger på produksjonssiden tvinge prisene oppover, heter det i en erklæring fra selskapet.

Utnyttelsen av produksjonskapasiteten anslås til 86 prosent i første kvartal i år, og den økte svakt til 89 prosent i andre kvartal. Men i september 2005 var utnyttelsesgraden nede i 83 prosent, mot 99 prosent i september 2004.

Nedgangen skyldes overgang til nye produksjonsanlegg. De mest avanserte anleggene framstiller brikker fra skiver på 300 millimeter, mot 200 millimeter på de eldre anleggene. Kapasiteten innen 300 millimeters produksjon er doblet siden januar i fjor.

Hvor stor prisstigningen kan tenkes å bli over nyttår, har ikke Advanced Forecasting noen formening om.

Tidligere har bransjeorganisasjonen Semiconductor Industry Association uttrykt tilsvarende optimisme.

    Les også:

Til toppen