BEDRIFTSTEKNOLOGI

Elever synes norsk Linux er enkelt

Til sommeren kommer SkoleLinux, en selv-innstallerende Linux-CD. Skoleelever på Nøtterøy har allerede byttet og trengte ikke opplæring.

5. feb. 2002 - 06:43


Skolelinux


Dette kan kanskje mange skoler og andre bedrifter være interesserte i. Dette viser erfaringene Tom-Egil Romøren, IT-sjef for skoleverket på Nøtterøy, har høstet.

Romøren har installert/byttet over til Linux på de to ungdomsskolene på Nøtterøy. På to av datarommene på de to skolene kan elevene nå starte opp til både Linux og Windows. Opplegget skal testes frem til 1. juli i år - så skal man summere opp.

- Vi pleier å si at forskjellen mellom Linux og Windows er som forskjellen på en kulepenn og en fyllepenn. Inni fungerer de forskjellig, men ikke for brukerne, sier Romøren.

Så langt synes Romøren at regnestykket tipper til fordel for Linux.

- Våre elever har brukt Linux med norsk grensesnitt, norsk Kword tekstbehandler, KSpreadsheet regneark og norsk Mozilla nettleser. Elevene finner frem selv, forskjellene til Windows og Office er så små, mener Romøren.

Elevene bruker PC som verktøy i den vanlige undervisningen for å skrive og lete etter informasjon.

- Det er lærerne som er skeptiske. Mange av dem føler seg kanskje først nå komfortable med Windows og liker ikke nye ting. Dette blir en del av vår totalvurdering når vi skal summere opp prosjektet, sier IT-sjefen.

Romøren mener i utgangspunktet at bruk av både Linux og Windows er sunt for elevene.
- Når du skal ta sertifikatet, lærer du å kjøre bil, ikke BMW-en til kjørelæreren, mener han.

Så langt er Nøtterøy kommune positive til Linux. Hvis kommunen bytter over til Linux, vil man spare 80.000 kroner i lisensutgifter på de to ungdomsskolene i 2003. De to skolene har 600 elever og 90 datamaskiner.

- Linux krever en del systemarbeid, men det gjør jo også Windows, påpeker IT-sjefen.

For mange skoler vil den bedre sikkerheten i Linux være et argument. For i Windows kan elevene i utgangspunktet endre og slette mye. Mange skoler har derfor tatt i bruk hackersikringer eller Termial Server-løsninger slik Nøtterøy benytter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.