Ellison usikker på hvem som eier Java-språket

Oracle-sjefen krysseksaminert under rettsaken mot Google.

Ellison usikker på hvem som eier Java-språket
Oracles toppsjef, Larry Ellison (til høyre i midten) er avbildet mens han spørres ut av Google-advokaten Robert Van Nest under andre dagen av rettssaken om patenter og opphavsrett knyttet til bruken av Java i Googles Android-system den 17. april 2012 i San Francisco. Også dommeren i saken, William Alsup,er avbildet (til venstre for midten). Bilde: Reuters/Vicki Behringer/Scanpix

Tirsdag var dag to i rettsaken mellom Oracle og Google om Java-bruken i Android. I tillegg til Googles innledningsfordrag (Oracle holdt sitt på mandag), ble tiden primært brukt på krysseksamineringen av det første vitnet, Oracle-sjef Larry Ellison.

Både Googles foredrag og Ellisons vitnemål er delvis gjengitt i en omfattende oppsummering av gårsdagen hos Groklaw, sammen med en del ikke helt objektive kommentarer.

I Googles åpningsforedrag sa selskapets advokat, Robert Van Nest, blant annet at daværende sjef i Sun, Jonathan Schwartz, gratulerte Google med valget av Java i Android i et blogginnlegg utgitt på Suns nettsted i 2007.

– Problemet kom i 2009 da Oracle kom på banen. Oracle ønsket å tre inn i mobilmarkedet. De forsøkte å bygge sin egen mobiltelefon og mislyktes. De forsøkte en annen tilnærming og mislyktes. Til slutt prøvde de å inngå partnerskap med Google om Android, og det mislyktes, sa Van Nest. Han sa til juryen at Oracle vil ha en bit av Googles suksess med Android.

Van Nest hevdet at Google skrev all kildekoden til Android fra bunnen av, med et lite unntak.

– Mr. Jacobs (Oracles advokat, red. anm.) sa i går at det var kopiering, men det var ikke mye av det. Ni linjer av totalt 15 millioner. Disse linjene kom fra en utvikler som Google hadde hentet fra Sun på et sent tidspunkt i utviklingen av Android, og det skulle ikke ha skjedd, sa Van Nest.

Han avsluttet foredraget med å fortelle juryen at det ikke har skjedd noen copyright-krenkelser, at språket er fritt og at programmeringsgrensesnittene (API-ene) er nødvendige for å bruke det. Videre ble juryen fortalt at Sun godkjente Googles bruk av teknologiene og at Android er en redelig bruk av Java API-ene.

Van Nests presentasjon er tilgjengelig her.

Larry Ellison

Oracle-sjefen var Oracles første vitne i saken. Han fikk flere spørsmål av selskapets advokat om ulike Java-lisenser, og da særlig Java Commercial License (JCL), som Oracle tar betalt for. Han nevnte flere selskaper som har en slik lisens, men Google er ikke blant disse.

Googles advokat spurte Ellison om det stemmer at ingen eier Java Programming Language (JPL) - altså selve språket.

– Jeg er ikke sikker, svarte Ellison.

Han svarte det samme på spørsmålet om noen kan bruke JPL uten å betale royalties.

– Jeg vet ikke om du kan opphavsrettsbeskytte et språk. Det vet jeg rett og slett ikke, sa Ellison noe senere.

Ellison bekreftet også at han ved under JavaOne-konferansen i 2009 sa offentlig at Oracle var smigret over at Android benyttet Java. En video av dette finnes i denne artikkelen. Senere, i forbindelse med et utdypende spørsmål fra selskapets egen advokat, sa Ellison at dette skyldtes at han hele tiden trodde at selskapet ville få Google til å gjøre Androids Java kompatibel med annen Java.

Men Android kom allerede to år tidligere.

Ellison bekreftet også at både Sun og Oracle vurderte å lage egne smartmobiler. Alle muligheter ble vurdert, inkludert å benytte Android og å kjøpe enten RIM eller Palm.

Også Larry Page, toppsjef i Google, var i vitneboksen i går, men sa angivelig ingenting som var spesielt oppsiktsvekkende.

Oppdatert: Lenke til Van Nests presentasjon er lagt til

    Les også:

Les mer om: