EMC kjøper Data General for lagringens skyld

- Vår kjernekompetanse er å konkurrere med IBM, sier EMCs Michael Ruettgers. Kjøpet av Data General (Clariion lagring og Aviion Numa-tjenere) svarer til IBMs kjøp av Mylex (lagring) og Sequent (Numa-tjenere) og lanseringen av ESS.

- Vår kjernekompetanse er å konkurrere med IBM, sier EMCs Michael Ruettgers. Kjøpet av Data General (Clariion lagring og Aviion Numa-tjenere) svarer til IBMs kjøp av Mylex (lagring) og Sequent (Numa-tjenere) og lanseringen av ESS.

Oppkjøpet foregår gjennom en aksjetransaksjon. EMCs aksjekurs falt fem prosent fra fredag til mandag. De som legger fredagens kurs til grunn, vurderer transaksjonen til 1,1 milliarder dollar. De som velger mandagens, anslår den til 950 millioner dollar. Det er uansett vesentlig over Data Generals børsverdi på 880 millioner dollar, men mindre enn selskapets sist noterte årsomsetning på 1,46 milliarder dollar.

På lagringssiden oppnår EMC et kvalitetsprodukt på et nivå der selskapet hittil ikke har hatt noe tilbud: avanserte systemer for Windows NT og mellomnivå Unix. Det antydes at Data Generals teknologi vil kunne brukes i EMCs eksisterende produkter.

Data General vil fortsette som egen avdeling i EMC når oppkjøpet er gjennomført. De to selskapenes hovedkvarter ligger noen få kilometer fra hverandre i delstaten Massachusetts på USAs østkyst. Myndighetene må gi sin velsignelse, og oppkjøpet må få flertall hos Data Generals aksjonærer. Prosessen antas å kunne sluttføres innen årsskiftet.

Data General har gått med underskudd de siste årene. Fjorårets tap var 152 millioner dollar. Selskapets problem er ikke teknologi, men markedsføring og distribusjon. Mye av omsetningen har vært bundet til OEM-avtaler, og Data General led stort da Hewlett-Packard sa opp sin i fjor.

Kommentarer innhentet av Wall Street Journal blant finansanalytikere tyder på at prisen er svært gunstig for EMC, at oppkjøpets strategiske motiv er sunt, men at virkningen på EMCs finansielle stilling det nærmeste året er usikkert.

Oppkjøpet gir EMC tilgang til sårt tiltrengt kompetanse. Selskapet har i dag 1500 ubesatte stillinger. Data General har 5000 ansatte mot EMCs 11.200. Det er ikke sagt noe om hvorvidt den samlede arbeidsstokken tenkes redusert.

Numa-tjenerne (non uniform memory access, en standard for klynging av et stort antall prosessorer) i Aviion-serien, skal fortsette som egen avdeling under EMC. Aviion-klynger kan i dag skaléres til opp til 256 prosessorer, og er en sterk konkurrent til IBMs nylig oppkjøpte Sequent. Avtalens form betyr at EMC er juridisk forhindret fra å kvitte seg med virksomhet de nærmeste to årene. I pressemeldingen heter det at det heller ikke er planer om noe slikt.

På en pressekonferanse i USA fortalte talspersoner for både EMC og Data General at lagringssystemer var det vesentlige motivet for oppkjøpet. Men EMCs toppsjef Michael Ruettgers understreket at han ville sørge for en "proaktiv" konkurranse med IBMs Numa-satsing.

Til toppen