KARRIERE

En av fem på jobbmesse fikk ny jobb

Hver femte som gikk gjennom dørene til rekrutteringsmessen som ble arrangert i helgen, gikk ut igjen med ny jobb, hevder arrangørene.

Therese Werenskiold
15. nov. 1999 - 15:02

I helgen gikk jobbfesjået Nordic Career Futures av stabelen: 300 unge og attraktive kandidater hadde både formelle og uformelle intervjuer med selskap på jakt etter nye medarbeidere. Resultatet er at rundt 60 ansatte, de fleste i IT- og telekombransjen, bytter jobb i disse dager.

- De kandidatene som er mest attraktive for selskapene som deltar på rekrutteringsforumet er de som har akademisk bakgrunn og mellom to og seks års arbeidserfaring.

Dette sier Steven Johnsen, som er forretningsutvikler i rekrutteringsfirmaet EMDS i Norge og ansvarlig for arrangementet Nordic Career Futures.

Man må passe på for ikke å miste den jobbmessige tiltrekningskraften; passe på hvis man skal forbli attraktiv på arbeidsmarkedet. Spesielt i IT-bransjen.

Det er en setning som stadig gjentas i denne sammenhengen; spesielt i IT-bransjen. Det er en ung bransje, som både tenker nytt når det gjelder rekruttering og som de sistre årene har opplevd en turnover på over tredve prosent. Det vil si at hver tredje IT-medarbeider skifter jobb hvert år. IT-bransjen kjennetegnes av unge mennesker, høyt tempo og resultatlønn eller individuelle lønnsfastsettelser.

I noen av konsulentselskapene er det en del av profilen at de ansatte jobber mye. Daglig leder i konsulentfirmaet Dovre Edge, Per Carlenius, fortalte en gang at de ansatte i dette firmaet ikke kan kombinere konsulentjobben med et normalt familieliv. Ikke rart folk skifter jobb etterhvert. Spesielt i IT-bransjen.

For å holde seg attraktiv må man ikke bli for lenge i en jobb - eller i et selskap. Det gir dårlige signaler. Man kan lett virke fastgrodd eller forgubbet om man er ansatt i samme firma i 15 år. Og dersom man bytter jobb annethvert år, gir også det dårlige signaler. Da er man rastløs og kan bli oppfattet useriøst, mener Johnsen.

Han forteller også at halvparten av de vel 300 kandidatene som ble valgt ut til å delta på forumet kan vente seg ett eller to jobbtilbud, dersom de ikke allerede har fått det. Og videre sier han at rundt 40 prosent av disse igjen, takker ja til tilbudet og faktisk bytter jobb. Det vil si at rundt 60 personer (høyt utdannete, stillinger opp til mellomledernivå, programmerere, systemutviklere, generelle IT-konsulenter med akademiusk bakgrunn, webdesignere, ansatte i Internett- eller e-handelsbransjen, og altså mellom to og seks års yrkeserfaring) bytter jobb i disse dager, og sannsynligvis går de over til et konkurrerende firma.

Dette er basert på erfaringer fra tilsvarende arrangementer i Norden de siste fire årene.

De selskapene som er mest attraktive er ifølge Johnsen de som kan tilby internasjonale muligheter. Det mener han kommer av at folk er mer interessert i verden rundt seg. Det er blitt en trend å tenke slik. Kandidatene vil jobbe i internasjonale virksomheter, og de ønsker også iblant å reise ut.

På dette arrangementet deltok 17 selskaper. Alle selskapene trengte kandidater med IT-bakgrunn. Noen firmaer (IT-firmaer som WM-data, Cap Gemini og Bull) trengte bare IT-folk, mens andre selskaper som ville komme i kontakt med siviløkonomer og ingeniører, også var på utkikk etter minst én person med IT-bakgrunn.

IT-bransjen er overrepresentert også i slike forum, ikke bare fordi det fortsatt er et stort behov for kvalifiserte IT-kandidater, men fordi det er en ung bransje som tenker nytt også når det gjelder rekrutteringsmåter.

Det har faktisk vært så mange IT-selskaper og så stor etterspørsel etter IT-kompetente kandidater at det til neste år skal arrangeres et eget rekrutteringsforum spesielt for IT og Telecom. Det er allerede arrangert et liknende i Brüssel (Career Days IT & Telecom), og i Stockholm kommer det til høsten.

Johnsen sier det er bestemt at et slikt forum også skal arrangeres i Norge, men det blir nok ikke før til våren. - Da skal vi ha to paralelelle forum, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.