Én ballong kan gi 4G til hele Østfold

Eller en amerikansk delstat. «Svevende basestasjon» gir enorm dekning.

Én ballong kan gi 4G til hele Østfold
Google sender opp ballonger i stratosfæren, for å skape et luftbårent trådløst nettverk med 4G/LTE-hastigheter. Loon-navnet spiller ikke bare på engelske balloon. Google mente selv at prosjektets mål om å gi internett til de 5 milliarder menneskene som ennå ikke har aksess, var rene galskapen («loony»). Bilde: Craig Hickerson

Googles ambisjoner om å tilby bredbånd fra en flåte ballonger i stratosfæren har vekket oppsikt siden Project Loon ble kjent i 2013.

Ennå er vi mange år unna en bred utrulling, men det vidløftige målet er å en gang dekke hver avsidesliggende krok på jordas overflate.

I mellomtiden kommer en jevn strøm av meldinger og drypp om prosjektets fremskritt, som hvor langt og lenge de svevende basestasjonene går, bedre navigasjon og dekning.

Før jul het det seg at ballongene i snitt holder seg oppe i hundre dager, med rekord på 130 dager i lufta. I forrige uke ble det kunngjort at rekorden er utvidet til 187 dager.

Delstat

Én enkelt Loon-ballong kan nå holde seg i lufta i over et halvt år. Den samme ballongen kan alene sørge for 4G/LTE-dekning til et område som tilsvarer Rhode Island.

Det skriver teknologinettstedet Ars Technica med Google som kilde.

Rhode Island er riktignok USAs minste delstat, men vi snakker her om et totalareal på drøyt 4.000 kvadratkilometer.

Den svevende basestasjonen står naturligvis ikke stille, men i norsk målestokk tilsvarer det omtrent Østfold fylke med sine 4.180 km2. Eller nesten ti ganger Oslos areal.

- Dekningsområder er i praksis enda større, fordi en ballong kan sende sine signaler til en annen ballong, som igjen sender internett-signaler ned mot bakken. Hver ballong kan dekke 80 kilometer i diameter, skriver Ars Technica.

Internett til alle

Mo Gawdat, en av flere direktører i Googles hemmelighetsfulle Google X-divisjon, som ballongprosjektet sorterer under, forklarte ambisjonene slik da han gjestet Telenor på Fornebu i fjor høst.

- Vi prøver å velge vennlige luftstrømmer for å treffe byer og områder vi ønsker å dekke. Med nok ballonger bør vi kunne være over hodene til folk til enhver tid på enhver kvadrattomme på jorda, sa han.

Les reportasjen vår: Han drømmer stort

Han sa også at «internett bør være som luft; tilgjengelig overalt og for alle. Fremfor å bygge et tårn et sted, hvorfor ikke fly tårnet dit hvor folk er?».

Gawdat anslo at et fungerende nettverk eller en flåte av disse ballongene kunne stå klart allerede i 2016.

I sin nyeste oppdatering oppgir Project Loon at rekordballongen rakk å sveve rundt jordkloden ni ganger, under relativt ekstreme forhold. Under ferden måtte ballongen tåle temperaturer så lave som minus 75 grader Celsius, vindhastigheter på opptil 291 kilometer i timen og en høyde på inntil 21.000 meter.