En IT-students hjertesukk

Du som studerer IT har vel ikke noe problem med å få deg en godt betalt jobb, ble jeg fortalt. Og dette stemmer, men tydeligvis ikke i Nord-Trøndelag. Hva er galt med Nord-Trøndelag?

Du som studerer IT har vel ikke noe problem med å få deg en godt betalt jobb, ble jeg fortalt. Og dette stemmer, men tydeligvis ikke i Nord-Trøndelag. Hva er galt med Nord-Trøndelag?

Som snart ny-utdannet med tre-årig IT-utdanning fra Høgskolen i Nord-Trøndelag søker mange som meg etter en lukrativ jobb i IT-bransjen. Vi ble fortalt at "du som studerer IT har vel ikke noe problem med å få deg en bra og godt betalt jobb!" Og dette stemmer; jobbtilbudene er der og lønningene kan være svimlende for en trønder,... men ikke i Nord-Trøndelag...

La oss se litt på distrikts-Norge, nærmere bestemt Nord-Trøndelag. Et stort fylke med standhaftige trøndere som har begge bena godt plantet på jorda. Så godt plantet at de til og med ikke kan røre på seg. "Dæven hen va det litte gått å slapp' av !" Og IT-jobbene i fylket strømmer på?

Etter et raskt oppslag på aetats hjemmeside den 10. april i år, finner vi to ledige IT-stillinger i Nord-Trøndelag. Hedmark en ledig IT-stilling, Nordland fire ledige IT-stillinger, Oppland tre ledige IT-stillinger, Finnmark en ledig IT-stilling... Og slik kunne vi ha ramset opp videre.

Hva antallet er i Oslo, Akershus og Hordaland har jeg ikke orket å telle, men her skriker IT-næringa etter folk.

Hva med selveste "IT-byen Steinkjer"? Her må man da ha greid å trekke til seg IT-bedrifter som ber om å få verdifulle IT-kandidater. Ikke? Har dere ikke blitt stimulert til å satse på IT i Nord-Trøndelag da? Jommen sier jeg IT-by...

Som IT-Student i "IT-byen Steinkjer" i Nord-Trøndelag har vi ikke blitt nedtrampet av ivrige øl -og pizza-serverende arbeidsgivere. Ikke at øl og pizza er det vi mangler mest av, men faktisk har vi ikke hatt en eneste IT-bedrift fra Nord Trøndelag på besøk.

Hva er galt med Nord-Trøndelag? Er Nord-Trøndelag enestående i distrikts-Norge? Eller er vi som utdannes ved den treårige IT-linja ved Høgskolen i Nord-Trøndelag så uaktuelle at vi ikke er verd å bli satset på? Er IT-revolusjonen kun "masse bræk og lite ull"? I Nord-Trøndelag virker det sånn.

Er det oss eller er det distrikts-Norge det er noe galt med? Hvorfor må jeg dra til Oslo, Trondheim, eller Bergen for å få en anstendig IT-jobb? Jeg trives i distrikts-Norge (les Trøndelag), Jeg ønsker ikke å rømme fra distriktet som samtidig tømmes for livsviktig IT-kompetanse. Jeg og mine studiekolleger vil jobbe i distrikts-Norge men det får vi ikke fordi det finnes ikke IT-jobber å søke på!

Hvorfor er det sånn ? Hva skjer når distrikts-Norge plutselig skjønner at de ligger milevis etter Kongelig Norsk IT-Standard ? Konsekvensene blir kanskje verre enn det vi orker å tenke på.

Game Over...

Til toppen