En milliard kroner er ikke nok

En milliard kroner er ikke nok

Åslaug Haga vil at mobilbransjen skal dekke hele Norge, og tilbyr en milliard, men det er ikke nok.

Senterparti-sjef og for tiden Kommunal og regional-minister Åslaug Haga har tidligere i valgkampen lovet en milliard for å bedre mobildekningen i Norge, for det finnes fremdeles fjellområder og isolerte husholdninger som ikke har dekning.

Haga har derfor innkalt deler, men ikke hele mobilbransjen for å diskutere innspill og løsninger på et møte i ettermiddag.

Av uklare årsaker har Haga bare innkalt fire av de fem selskapene som har bygget norske mobilnett. I tillegg til Telenor og Netcom, er også Nordisk Mobiltelefon (Ice) og Network Norway invitert, men MTU (tidligere Teletopia) er ikke invitert.

- På møtet vil de inviterte mobilselskapene presentere sine forslag for å bedre mobildekningen i Norge, forteller pressekontakt i Kommunal- og regionaldepartementet til digi.no.

- Skal hele Norge dekkes, inkludert alle fjellområder der det ikke bor folk, er ikke en milliard kroner nok. Blant annet er det dyrt å strekke frem kabler for støm og samband i den norske store fjellomrdåene. Skal vi dekke 100 prosent av Norge, vil det koste 2 milliarder kroner, forteller Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Norge til digi.no.

Telenor er finpusser fortløpende sin dekning, men Amundsen påpeker at staten ikke kan pålegge mobilbransjen å bygge ut dekningen der det ikke er regningsdekkende så lenge konsesjonene er oppfylt.

- Vi hilser derfor dette initiativet velkomment som et tegn på at regjeringen ser at det må statlige midler til for å dekke de siste områdene, sier Amundsen til digi.no.

Til toppen