BEDRIFTSTEKNOLOGI

En milliard sekunder siden Unix ble født

Denne helgen er det én milliard sekunder siden Unix´ fødselsdag. Dette er operativsystemet du er avhengig av når du er på nettet, og derfor bør du heise vimpelen klokka 03:46:40 natt til søndag.

8. sep. 2001 - 11:22

Søndag niende september klokka 03:46:40 er det nøyaktige tidspunktet for Unix-jubileet. Terminal-jockeyer over hele verden spretter en cola og bestiller en ekstra stor pizza til søndag 9. september.

Da er det én milliard sekunder siden 1. januar 1970, og siden alle klokker i Unix-maskiner starter på denne datoen, og datoen regnes som "fødselsdagen" til Unix, er det på det tidspunktet det blir jubileum.

En digi.no-leser som skal markere jubileet har døpt tidspunktet S1G (Sekund 1 Giga) som en spøkefull henvisning til Y2K.

Som BBCs teknologikorrespondent Mark Ward sier det: Unix er et operativsystem for datamaskiner på samme måte som Windows. Men det skiller seg fra Windows ved at det er mer feiret enn forbannet.

Unix-baserte, eller Unix-inspirerte maskiner tar seg av store deler av infrastrukturen på Internett, så når klokken nærmer seg tidspunktetet da Unix fyller 31 år, ni måneder, ni dager og etpar timer - eller 31.709791983764586504312531709792 år, alternativt én milliard sekunder - er det verdt å sende en tanke til Unix-skaperne Dennis Ritchie og Ken Thompson.

Nettstedet Electromagnetic.net har satt opp en nedtelling til det store øyeblikket, og Linux-entusiaster i Skåne har, ifølge BBC, tenkt å slå sammen fødselssekundet med markering av tiårsdagen til Linux, og planlegger en tur i zoologisk hage for å se på pingvinene førstkommende søndag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.