– En ond sirkel

IKT-Norge: Staten tar ikke åpne data på alvor.

– En ond sirkel
Torgeir Waterhouse i IKT-Norge mener dårligere plassering på verdensrangeringen viser at norske myndigheter ikke tar åpne data på alvor. Bilde: Maria Amelie

– Offentlige aktører som ikke slipper sine data, tar ikke strategien om åpne data på alvor, sier direktør Torgeir Waterhouse i IKT Norge i en kommentar til digi.no.

Han leder området internett og nye medier.

Bakgrunnen for kritikken er at Norge faller fra 4. til 7. plass på den globale rangeringen over hvor gode de ulike landene er til å gjøre offentlige data tilgjengelig for allmenheten.

Les mer: Norge forbikjørt på åpne data

Lønnsomt

Hensikten med slike frislipp er at alle skal få muligheten til å benytte informasjonen til så vel samfunnsnyttige som lønnsomme formål. Her er noen eksempler.

Les også: Sjekk køen på mobilen

Slipper unna

Rangeringen The Global Open Data Index avdekker at mangelfulle dataslipp fra Posten og Lovdata bidrar til å dra ned poengsummen for Norge.

Vi kan jo ikke vite hva vi skal spørre etter, når vi mange steder ikke vet hva slags data som finnes Regjeringen har utarbeidet regler som pålegger statlige virksomheter å gjøre sine data tilgjengelige.

Men dette Digitaliseringsrundskrivet gjelder ikke for Posten og Lovdata.

– De er ikke underlagt disse føringene, ettersom Posten er et AS og Lovdata er en privat stiftelse, opplyser seniorrådgiver Øystein Åsnes hos IT-direktoratet Difi.

Tydelig resultat

Dette mener Waterhouse er vesentlige årsaker til at frislippet går for sakte.

– Det er ikke lenger noen grunn til at lovdata skal kobles til en privat stiftelse, mener han.

– Vi er i en ond sirkel der aktørene i staten selv bestemmer hvilke data som skal slippes. De ber om at folk sier fra om hvilke data de vil ha, men vi kan jo ikke vite hva vi skal spørre etter, når vi mange steder ikke vet hva slags data som finnes, sier Waterhouse.

Han mener denne holdningen viser at staten ikke tar åpne data på alvor.

– Her er ikke oppfølgingen fra øverste politiske myndigheter god nok. Det ser vi på denne rangeringen mellom landene, mener han.

    Les også:

Les mer om: