En svært utholdende lomme-PC

Med batteritid på inntil 12 timer svarer Raons Everun på noe av kritikken mot UMPC-plattformen.

En svært utholdende lomme-PC

Med batteritid på inntil 12 timer svarer Raons Everun på noe av kritikken mot UMPC-plattformen.

Lomme-PCer av typen UMPC er siden de kom på markedet i fjor blitt kritisert for å være for dyre og for å ha for svak batteritid.

Men nå kan koreanske Raon Digital tilby en serie UMPC-modeller med batteritid tilstrekkelig for selv lange arbeidsdager. Den mest utholdende utgaven skal kunne brukes i inntil 12 timer før batteriet må lades opp på nytt. Selv om man halverer dette tallet, som nok gjelder ideelle forhold, er driftstiden betydelig bedre enn det man til nå har forbundet med UMPC-er.

Modellene i Raons Everun-serie veier normalt i underkant av 500 gram og er utstyrt med en 4,8 tommers skjerm med oppløsning på 800 x 480 piksler. Modellene er delt inn i en Standard- og en Lite-versjon. Lite-versjonen kan leveres med flashminne-basert lagringsenhet på 6 GB, og det er denne som sammen med et kraftig batteri skal greie å levere en batteritid på tolv timer. Men også de harddiskbaserte modellene skal ha brukbar batteritid - 11 timer.

Med standardbatteriet reduseres dog batteritiden til mellom 6 og 7 timer, avhengig av modell. Det store batteriet øker vekten med omtrent 100 gram.

Maskinene er basert på AMDs Geode-prosessorer og leveres med 256 eller 512 MB minne. Harddisk-modellene har enten 30 eller 60 GB lagringskapasitet, mens toppmodellene er utstyrt med både harddisk og 6 eller 12 GB flashminne-SSD (Solid State Drive).

    Les også:

Ifølge Raon har maskinene støtte for trådløse kommunikasjonsteknologier som WLAN og Bluetooth, WiMAx/Wibro- og HSDPA-støtte er tilleggsutstyr. Tastaturet, som er av QWERTY-typen, er skråstilt slik at det enklere kan brukes om maskinen brukes horisontalt eller vertikalt.

Everun-enhetene selges i utgangspunktet trolig bare i Sørøst-Asia, men skal bli tilgjengelig globalt gjennom amerikanske Dynamism.com, som utstyrer enhetene med engelskspråklig utgave av Windows XP.

Everun måler 170 x 83 x 25 mm og ventes å koste mellom 600 og 900 dollar, mellom 3600 og 5500 kroner ekskl. mva og frakt.

Til toppen