TELEKOM

Enda bedre ytelse over fibernett

Bell Labs har demonstrert flere løfterike nyvinninger innen optisk teknologi.

14. mars 2011 - 10:39

Alcatel-Lucent melder at deres forskningsavdeling Bell Labs i forrige uke demonstrerte flere løfterike nyvinninger innen optisk teknologi på den internasjonale fagkonferansen OFC/NFOEC i Los Angeles.

I en pressemelding heter det at de forsker spesielt på bedre utnyttelse av frekvensspekteret, økt følsomhet i optiske mottakere og nye overføringsmetoder.

Gjennom bedre utnyttelse av frekvensspekteret har Bell Labs påvist dataoverføring i 256 gigabit per sekund over 400 kilometer, heter det blant annet.

Om arbeidet for å øke følsomheten i optiske mottakere, heter at man har greid å halvere antallet fotoner som trengs for å overføre informasjon.

Som eksempel på ny overføringsmetode vises til en ny type fiber som potensielt kan øke overføringskapasiteten med en faktor på ti.

Det nevnes videre at Bell Labs viste den første integrerte optiske generatoren for såkalt OFDM, Orthogonal Frequency Division Multiplexing. Dette er en robust metode som i dag brukes i bredbåndsløsninger som ADSL, trådløse lokalnett og LTE («4G mobil»), men som ennå ikke har latt seg implementere i fibernett på kostnadseffektivt og energieffektivt vis. Generatoren beskrives som et viktig framskritt mot en praktisk løsning.

Bell Labs la også fram spesifikasjoner for nye protokoller for transportnett, med tanke på å bedre muligheten for å bygge tungregnesystemer i nettskyen.

Kommersialisering av disse nyvinningene er først ventet på «mellom og lang sikt», understrekes det.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.