BEDRIFTSTEKNOLOGI

Enda en DVD-arvtaker på banen

Nok en aktør har meldt seg på i konkurransen om å tilby arvtakeren til dagens DVD-format.

Selskapet New Medium Enterprises annonserte nylig VMD (Versatile MulitLayer Disc), et optisk lagringsformat som i løpet av høsten 2005 skal kunne ha en lagringskapasitet på inntil 30 GB. Formatet vil være en konkurrent til formater som Blu-ray Disc og HD DVD, men er i motsetning til disse basert på rød laser - det samme som dagens DVD- og CD-plater.

Selskapet viste nylig fram en 20 GB-utgave av VMD for industriledere fra flere land. En tilsvarende demonstrasjon for blant annet pressen skal finne sted i London i januar 2005. Salget av VMD-enheter og VMD-plater i størrelsene 15, 20, 25 og 30 GB, ventes å kunne starte den påfølgende høsten Spillerne skal være kompatible med dagens DVD- og CD-plater. VMD-formatet vil også ha støtte for MPEG-2-basert film i formatene 1080i og 1080p.

Platen som nå er blitt demonstrert, en forhåndsinnspilt VMD, er utstyrt med fire lag på én side, noe som skal gi en lagringskapasitet på 20 GB. Denne versjonen av formatet støtter høyoppløslig film med bitrater på inntil 40 Mb/s.

New Medium Enterprises forventer at det innen våren 2005 vil kunne starte testproduksjon av en 30 GB-utgave av formatet som støtter bitrater på inntil 60 Mb/s.

    Les også:

I 2006 lover selskapet å starte produksjon av kosteffektive VMD-plater med 50 GB kapasitet, også disse basert på rød laser. Selskapet sikter også mot å ta i bruk blå laser, noe som skal kunne gi lagringskapasiteter på inntil 1 terabyte.

Ifølge New Medium Enterprises skiller VMD-platene seg vesentlig fra dagens DVD-plater, men skal likevel kunne produseres med det samme utstyret til samme pris. Også VMD-spillere basert på rød laser er bortimot identiske med DVD-spillere. Selskapet regner med at utsalgsprisen på VMD-spillere vil bli omtrent 250 dollar, noe selskapet tror er lavt nok til å friste massene.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.