BEDRIFTSTEKNOLOGI

Enda en fengsling etter språkteknologiskandale

Tidligere toppsjef i språkteknologiselskapet Lernout & Hauspie Gaston Bastiaens er arrestert i Boston, mistenkt for svindel og andre hvitsnippforbrytelser.

29. mai 2001 - 08:09

Amerikanske myndigheter fulgte opp en internasjonal arrestordre utstedt av belgiske myndigheter, da tidligere toppsjef Gaston Bastiaens i Lernout & Hauspie Speech Products NV ble arrestert i sitt hjem i nærheten av språkteknologiselskapets amerikanske hovedkontor søndag. I begynnelsen av mai ble selskapets gründere, Jo Lernout og Pol Hauspie, pågrepet og fengslet i Belgia.

Bakgrunnen for arrestasjonen er mistanke om storstilt svindel, innsidehandel, kursmanipulasjon, brudd på lover om regnskapsførsel og finansbedrageri. Interne undersøkelser i selskapet tyder på at halvparten av den rapporterte omsetningen i selskapet fra 1998 til ut første halvår 2000 fantes kun på papiret.

Gaston Bastiaens var toppsjef i Lernout & Hauspie fra 1996 til august 2000. I denne perioden vokste selskapet kolossalt. Det kjøpte seg inn i mange andre språkteknologiselskaper, blant dem Nordisk Språkteknologi på Voss.

Det ventes at Belgia vil søke å få Bastiaens utlevert. Det amerikanske politiet mottok fengslingsbegjæringen fra sine belgiske kollegaer fredag, og skal ha handlet raskt fordi belgierne var redde for at Bastiaens ville prøve å gå i dekning, skriver Wall Street Journal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.