KARRIERE

Enda en leder forlater Nokia

Veteranen Anssi Vanjoki ledet utviklingen av avanserte mobiltelefoner.

13. sep. 2010 - 14:50

Den finske mobiltelefonleverandøren Nokia melder i dag at Anssi Vanjoki går av som sjef for forretningsenheten «Mobile Solutions», den med ansvaret for satsingen på avanserte mobiltelefoner.

Vanjoki har arbeidet i Nokia i 20 år. Han skal nå jobbe ut sin oppsigelsestid på seks måneder. Når toppsjef Olli-Pekka Kallasvuo slutter 20. september, blir Vanjoki den eneste igjen av «drømmelaget» til daværende Nokia-sjef Jorma Ollila, som i dag er selskapets styreleder.

    Les også:

Endringene i Nokias toppledelse hilses velkommen av markedet. Aksjekursen begynte å øke fra rundt 7 euro da Kallasvuos avgang til fordel for Elop ble kjent i forrige uke, og har etter kunngjøringen om Vanjokis avgang økt ytterligere, til nærmere 8 euro.

Anssi Vanjoki skal ha fått pepper internt fordi Nokia hevdet seg dårlig innen avanserte mobiltelefoner.
Anssi Vanjoki skal ha fått pepper internt fordi Nokia hevdet seg dårlig innen avanserte mobiltelefoner.

Analytiker Ben Wood i CCS Insight sier til finanstjenesten Bloomberg at endringene i toppen markeder slutten på en epoke i Nokia, og kan være et signal om ytterligere endringer i den øverste ledelsen.

Vanjoki ble tildelt smartphoneansvaret i Nokia i mai i år, etter å ha vært markedssjef og sjef for multimediedivisjonen. Han var i sin tid ansvarlig for N95, Nokias første mobiltelefon med integrert GPS. N95 ble lansert rett før Apple introduserte sin iPhone, og solgte i 10 millioner eksemplarer.

Den første oppgaven Vanjoki fikk som leder for smartphoneavdelingen, var å besørge lanseringen av N8, en avansert Symbian-mobil med berøringsskjerm. Han forsikrer at han vil være tilstede på det store arrangementet Nokia World i London i morgen, der N8 vil få en sentral rolle. Vanjoki lover «full innsats» for Nokia under hele oppsigelsestiden.

Det er ikke gitt andre forklaringer på Vanjokis avgang enn hans eget ønske om å søke «nye muligheter i mitt liv».

Analytiker i Redeye, Greger Johansson, sier til nyhetsbyrået AP at internt i Nokia har flere gitt Vanjoki skylden for selskapets problemer med å hevde seg på smartphonemarkedet. Han mener Vanjoki ble sett på som arvtaker etter Kallasvuo helt til han i mai i år ble forbigått da Nokia utnevnte Mary McDowell som øverst ansvarlig for all mobiltelefonsatsing i Nokia.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.