BEDRIFTSTEKNOLOGI

Enda en MSBlaster-kopist arrestert

En rumensk student skal ha laget og spredd en impotent variant av MSBlaster-ormen.

4. sep. 2003 - 08:14

Mandag 1. september dukket det opp en ny utgave av MSBlaster-ormen (også kjent som Blaster og LoveSan), døpt MSBlast.F. Kodeendringene i originalen inneholdt tydelige spor som pekte i retning av en rumensk kilde. I går kunngjorde det rumenske IT-sikkerhetsselskapet BitDefender (også kjent som Softwin) at det hadde bidratt til å oppspore en 24 år gammel student, Dan Dumitru Ciobanu, ved den tekniske høyskolen i Iasi i den nordøstlige delen av Romania, og at studenten nå er arrestert.

    Les også:

BitDefender opplyser i en pressemelding at Ciobanu er kjent for sine utmerkete resultater som student. Ciobanu hadde nedfelt kritikk både mot høyskolen og mot en av professorene i koden til sin variant av MSBlaster-ormen. Han hadde også lagt igjen sitt kallenavn, som han også brukte jevnt i andre sammenhenger.

Etter nylig vedtatt rumensk lovgivning, risikerer Ciobanu opptil 15 års fengsel. Orm-varianten han spredte, skal maksimalt ha infisert noen titalls datamaskiner.

To av Ciobanus datamaskiner er beslaglagt. Han er ennå ikke siktet.

Tidligere denne uka ble en 18 år gammel yrkesaktiv amerikaner, Jeffrey Lee Parson, arrestert i sin bolig i et arbeiderstrøk i utkanten av Minneapolis i delstaten Minnesota, for å ha spredd en variant av MSBlaster som infiserte anslagsvis 7000 datamaskiner.

Opphavet til den opprinnelige MSBlaster-ormen som kan ha infisert opptil en million datamaskiner, er stadig på frifot. Det samme gjelder opphavet til ormen Nachi (også kjent som Welchia) som tok opp jakten på MSBlaster og tvang sine ofre til å laste ned Microsofts fiks, og som kan ha gjort langt mer skade enn MSBlaster.

I et intervju på den amerikanske tv-kanalen NBC forklarte Parson at agenter for FBI tok kontakt med ham to uker før han ble arrestert. De skal ha fortalt tenåringen at de visste han sto bak en variant av MSBlaster, og at de trengte hans hjelp til å spore opp det opprinnelige opphavet. Parson sa han ikke fikk inntrykk av at de mente han hadde gjort noe alvorlig galt. Agentene skal ha latt være å opplyse ham om hans rett til å tie og til å konferere med en advokat, men skal i stedet ha sagt at han ikke trengte noen advokat og at han ville få det mye lettere dersom han samarbeidet. NBC konfronterte FBI med denne påstanden, og fikk bare "ingen kommentar" til svar.

Agentene fikk Parson til å undertegne flere erklæringer under påskudd av at det bare dreide seg om formaliteter. Da de arresterte ham fredag skal en av agentene ha sagt "Jeg beklager at vi gjør dette, men det kommer fra høyeste hold."

Parson bestrider videre at myndighetene kan ha beslaglagt sju PC-er hjemme hos Parson, siden familien bare hadde fire, og han selv bare brukt en som han beskriver som "a piece of junk". Han sier ellers at han verken er ensom, deprimert, flau over sin overvekt eller utenfor. Han sier hans sanne venner er dem som var hensynsfulle nok til ikke å komme med karakteristikker av ham overfor media. Han frykter belastningen arrestasjonen og siktelsen vil medføre for han og familien, og at han ikke vil kunne ta opp igjen skolegangen slik han hadde planlagt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.