Endelig 3G til Kina

Lisenser til nye mobilnett i verdens største marked er nå delt ut.

Endelig 3G til Kina

Lisenser til nye mobilnett i verdens største marked er nå delt ut.

Kinesiske myndigheter meldte på årets siste dag at de har tildelt lisenser for neste generasjons mobilnett.

Kina er verdens klart største mobilmarked målt i antall abonnenter, og landet er blant de siste større markedene som oppgraderer til 3G-nett.

Beslutningen om å oppgradere landets mobilnett kommer på et kritisk tidspunkt for globale utstyrsleverandører, som opplever svakere etterspørsel grunnet de økonomiske nedgangstidene. Det skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Kina har valgt å dele ut lisenser for to globale 3G-standarder, i tillegg til landets egenutviklede standard, heter det i en uttalelse fra kinesiske myndigheter.

Forrige måned fortalte Kinas industriminister at landets teleoperatører vil investere rundt 280 milliarder kroner på basestasjoner og infrastruktur. Det er imidlertid ikke kjent for mye av dette som går til utenlandske leverandører.

Onsdagens kunngjøring sa ikke hvilke selskaper som får 3G-lisens, men kinesiske myndigheter har tidligere sagt at China Mobile, landets største aktør, vil få lisens på den kinesiskutviklede TD-SCDMA-standarden. Videre skal de globale standardene WCDMA og CDMA2000 gå til henholdsvis China Unicom og China Telecom.

Ifølge AP har myndighetene i Beijing i lengre tid utsatt tildelingen av 3G-lisensene for å kjøpe seg tid til å utvikle sin egenutviklede standard for å konkurrere med de globale 3G-standardene.

Kinesisk media melder at China Mobile forventer inntil 100 millioner 3G-abonnenter innen tre år.

Til toppen