APPLE

Endelig avduket: Dette er Apples AR-briller

Kunngjorde omsider Apple Vision Pro.

Vision Pro er Apples første skritt inn i AR/VR-verdenen.
Vision Pro er Apples første skritt inn i AR/VR-verdenen. Foto: Apple
6. juni 2023 - 07:06

Ryktemølla har snurret i svært lang tid angående Apples entré inn i VR/AR-segmentet, og nå er produktet endelig et faktum: På den nylig avholdte WWDC-konferansen avduket Apple AR-brillene «Vision Pro».

Vision Pro omtales av Apple, noe forvirrende, som en «spatial computer» – men det dreier seg altså om et par AR-briller som i alle fall tilsynelatende ligner på det vi har sett fra en del andre aktører, for eksempel Microsofts HoloLens-produkt.

Høyoppløst

Apple drister seg imidlertid til å omtale nykomlingen sin som et «revolusjonerende» produkt som skal blande omgivelsene og digitalt innhold på en sømløs måte.

Skjermoppløsningen er som regel et av de store ankepunktene på denne type produkter, og her kan det virke som at Apple har slått på stortrommen. Vision Pro sine to skjermer skal nemlig by på 4K-oppløsning for hvert øye, uten at Apple har oppgitt det spesifikke antallet piksler.

I så fall ligger Apples produkt et hestehode foran Microsofts HoloLens 2-briller, som skilter med 1440 x 936 piksler per øye. Dette skulle også gjøre bildene upåklagelig skarpe, ikke minst når man benytter brillene til å spille av digitalt innhold på store, virtuelle skjermer. Akkurat hvordan det hele vil se ut i praksis gjenstår selvsagt å se.

Utover dette byr Vision Pro på det Apple kaller sitt aller første tredimensjonale kamera til å fange opp omgivelsene, og på den måten spille av video og bilder som føles mer levende. Også lydgjengivelsen skal være tredimensjonal – såkalt «spatial audio» på originalspråket.

Apple Vision Pro kommer med et batteri som skal holde til to timers bruk, men de kan naturlig nok også plugges inn. <i>Foto: Apple</i>
Apple Vision Pro kommer med et batteri som skal holde til to timers bruk, men de kan naturlig nok også plugges inn. Foto: Apple

Nytt operativsystem

En rekke øvrige kameraer og sensorer er også på plass til å fange opp blant annet håndbevegelser og øyebevegelser, og Apple lover at produktet skal by på et tredimensjonalt grensesnitt hvor brukeren skal kunne bruke rene håndbevegelser til det meste av navigering.

Det tredimensjonale grensesnittet er muliggjort av et splitter nytt operativsystem som Apple har utviklet for anledningen: VisionOS. Operativsystemet skal legge til rette for sømløs interaksjon med mange apper på samme tid, og kommandoer kan utføres med både hender, øyne og stemmen.

Apple skal snart lansere et VR/AR-produkt, og det blir avanserte saker, ifølge kjent analytiker.
Les også

Toppanalytiker: – Apple skal snart lansere sitt mest kompliserte produkt noensinne

En fiffig nyvinning er noe Apple har kalt EyeSight. Dette er en løsning som sørger for at brillene blir gjennomsiktige dersom andre personer befinner seg i nærheten, slik at øynene til brukeren blir synlige. Dersom brukeren benytter en app eller på andre måter er opptatt, gir brillene visuelle indikasjoner som varsler omgivelsene.

Vil koste over 35.000 kroner

I kjent stil har Apple lagt stor vekt på det ytre designet. Vision Pro har en ramme laget av en aluminiumslegering, og har et modulært design som skal gjøre brillene komfortable for de fleste.

Apple har også plassert en «krone» på brillene, litt i samme stil som de man finner på armbåndsur. Denne skal brukes til å justere forholdet mellom de fysiske og digitale omgivelsene, slik at man kan velge hvor «innlemmet» i den digitale verdenen man er.

Vision Pro skal lanseres i USA tidlig neste år, og blir tilgjengelig i andre land senere. Den amerikanske prisen vil starte på 3499 dollar, som tilsvarer over 35.000 kroner, så det er med andre ord ikke et spesielt billig produkt.

Mer informasjon kan du finne på produktsiden.

Apples VR-briller er på vei, og kan lage bølger på markedet om alle ryktene viser seg på stemme. Dette er kun et illustrasjonsbilde.
Les også

Rapport: Apples VR-briller har en helt unik egenskap

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.