Endelig klart for BankID på mobil

Bankene og Telenor går god for at mobilen duger som nettbank.

23. mars 2009 - 10:58

Mange har vegret seg for å betale regninger på mobilen over nettet av frykt for dårlig sikkerhet.

Skandiabanken, DnB Nor og Telenor har nå utviklet en løsning som skal gi sikker nettbank på mobilen med BankID.

Løsningen bli tilgjengelig for hele Norge, via BankID-samarbeidet. Allerede nå har 1,9 millioner nordmenn BankID.

BankID på mobil gir en elektronisk identifikasjons- og signeringsløsning hvor sikkerhetselementene lagres i mobiltelefonens SIM-kort. Dette vil gjøre bank- og betalingstjenester tilgjengelig for nordmenn uavhengig av hvor de måtte befinne seg.

I første omgang vil BankID på mobil gi nettbankbrukere mulighet til å kunne logge seg på i nettbanken uten kodeenheten, så lenge de har mobiltelefonen tilgjengelig. Dette vil mange oppleve som en stor fordel siden de stort sett alltid har med seg mobiltelefonen, men ikke kodeenheten som trengs i dag.

- Så langt er det DnBNORs og Skandiabankens nettbankkunder, med mobilabonnement fra Telenor, som kan få tilbud om BankID på mobil, men vi regner med at også andre banker og mobiloperatører snart vil tilby løsningen, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen.

BankID på mobil er utviklet av bankene i samarbeid med Telenor. DnB NOR har vært sentral i utviklingsprosessen fra banksiden og Skandiabanken har vært involvert i test og implementering av løsningen. Øvrige banker i BankID Samarbeidet både slutter opp om og har bidratt underveis. Det er sterkt ønskelig fra banknæringens side at også andre mobiloperatører slutter seg til samarbeidet.

Det koster nemlig mye å behandle kontanter og bankene har mye å spare på at kunder betaler over nett.

- Samarbeidet mellom banknæringen og Telenor har blitt lagt merke til også utenfor landets grenser, fordi samarbeid mellom bank- og telekombransjene har vist seg krevende å få til i praksis. Med BankID på mobil tar vi utviklingen av mobiltelefonen som distribusjonskanal og betalingsverktøy et langt steg videre. Dette bidrar til at den norske banknæringen beholder posisjonen som ledende i verden når det gjelder å ta i bruk moderne og kostnadseffektive løsninger, fastslår administrerende direktør Arne Skauge i FNH.

BankID Samarbeidet tar sikte på at BankID på mobil snart skal kunne brukes på flere ulike nettsteder og brukersteder utenfor bankverdenen, og i flere situasjoner hvor det er behov for sikker identifisering og signering. For eksempel skal kundene etter hvert kunne bruke BankID på mobil når de handler på Internett. De vil også kunne høyne bud på bolig via mobiltelefonen fordi de vil kunne identifisere seg og signere elektronisk ved hjelp av BankID på mobil.

BankAxess - kontobetaling på nett med BankID på mobil - og lading av kontantkortet er andre bruksområder.

Ragnar Kårhus, leder av Telenor i Norge, mener at BankID på mobil vil gjøre mobiltelefonen til et enda viktigere verktøy for folk flest.

Telenor oppfordrer andre mobiloperatører til å tilrettelegge for BankID på mobil slik at tjenesten etter hvert blir tilgjengelig for alle mobilbrukere i Norge.

BankID Samarbeidet omfatter en samlet norsk banknæring og er etablert av Finansnæringens Hovedorganisasjon og Sparebankforeningen. BBS Infrastruktur er teknisk leverandør til BankID samarbeidet. BankID på mobil er utviklet i samarbeid med Telenor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.