Endelig løsning for Silicon Valley-«konspirasjonen»

IT-gigantene vil betale tidligere ansatte.

Endelig løsning for Silicon Valley-«konspirasjonen»
Eric Schmidt og Steve Jobs skal ha vært enige om å ikke stjele hverandres ansatte. Bilde: SeongJoon Cho/Bloomberg/Getty Images/All Over Press

Et søksmål fra tidligere ansatte hos selskaper som Apple, Google, Intel og Adobe har gjort runder i det amerikanske rettssystemet i en del år nå, men endelig er det enighet mellom dommeren Lucy Koh og selskapene.

Dermed må de fire gigantene betale 415 millioner dollar som de foreslo i januar i år. Det opprinnelige forliket på 324 millioner dollar ble tidligere avvist av Koh.

Les også: Konspirerte om ikke å stjele ansatte

Hemmelige avtaler

Det sivile søksmålet baserer seg på «antipoaching»-avtaler mellom selskapene. Det vil si at IT-gigantene skal i hemmelighet ha blitt enige med hverandre om å ikke «stjele» hverandres ansatte. Blant bevisene for praksisen er eposter mellom Steve Jobs og Eric Schmidt i Google, der lederne til de respektive selskapene snakket sammen om å ikke ansette hverandres kloke hoder.

De ansatte mente at slike uformelle avtaler mellom toppsjefer skadet deres muligheter for å være mobile mellom jobber samt få høyere lønninger. Forliket innebærer at nesten 6000 tidligere ansatte vil i snitt få utbetalt rundt 5.770 dollar hver.

Selskapene har hele tiden nektet for å ha gjort noe galt, men går med på forliket for å unngå ytterligere kostnader og usikkerhetsmomenter.

Les også: IT-gigantene enige om forlik

Saken ble fulgt tett siden 2011, da det gav publikum et unikt innblikk i hvordan Silicon Valley-gigantene jobber og hvordan de forholder seg til hverandre. Også filmstudioer som Lucasarts og Pixar samt finansselskapet Intuit var en del av det opprinnelige søksmålet, men disse kom til enighet i 2014 og utbetalte 20 millioner dollar til saksøkerne.