ANALYSER

Enklere for de fleste med hybrid HD-plate

Kampen mellom Blu-ray Disc og HD DVD er i full gang. Total HD kan derimot være en midlertid løsning.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. jan. 2007 - 10:51

Filmselskapene i Hollywood er delt, om ikke akkurat på midten, når det gjelder hvilket av de nye optiske HD-formatene man bør satse på. Dette betyr at mange filmer kun vil bli gitt ut på ett av formatene. Noen av selskapene har valgt å gi ut film på både Blu-ray Disc og HD DVD, mens andre mener at en slik tilnærming bare vil øke forvirringen blant konsumentene.

Resultatet er at de fleste uansett vil sitte på gjerdet inntil ett av formatene blir klart dominerende. Det kan ta flere år.

Det finnes to alternative løsninger. Den ene, som er blitt luftet en rekke ganger, er hybride avspillere - det vil si maskiner som støtter begge formatene. Ingen tilbyr dette ennå, men LG Electronics skal lansere en slik spiller neste uke. Med mindre prisen på en slik spiller blir uforholdsmessig høy, vil dette være et godt alternativ for mange. Da unngår man å brenne broer.

En annen løsning, som Warner Bros nå skal lansere for alvor, er en type plate som kalles Total HD. Dette er en plate som vil inneholde både HD DVD og Blu-ray Disc-lag og som vil kunne spilles av i begge typer avspillere. Det finnes også teknikker for å inkludere et DVD-lag på platene, men dette ligger lenger fram i tid.

For de fleste parter vil Total HD-formatet kunne gjøre situasjonen enklere. Konsumentene trenger bare å forholde seg til ett format, filmselskapene trenger bare å utgi ett eller to produkter, i stedet for tre (DVD, HD DVD og Blu-ray Disc) og filmforhandlerne trenger bare å tilby film i på DVD og Total HD.

Noen ulemper vil det likevel være. Prisen på Total HD vil trolig bli høyere enn for plater med kun ett format. I tillegg vil platene romme mindre enn plater med bare ett format, siden man i hvert fall foreløpig bare har ett lag tilgjengelig for hvert format. Det kan gå utover kvaliteten eller mengden av ekstramateriell som inkluderes.

    Les også:

Ifølge The New York Times (NYT) skal Warner Bros. etter neste ukes lansering av Total HD forsøke å overtale forhandlere og konkurrerende filmselskaper til å gjøre film og tv-serier tilgjengelige på Total HD.

Barry M. Meyer, formann og toppsjef i Warner Bros., sier til NYT at selskapet kom på ideen med Total HD-plater etter å ha konkludert med at verken HD DVD eller Blu-ray Disc vil lide samme skjebne som videoformatet Beta med det første.

- Det nest beste er å erkjenne at det vil finnes to formater og å sørge for at dette ikke er negativt for forbrukerne. Vi mener at den viktigste gruppen å tilfredsstille er konsumentene, deretter forhandlerne. Forhandlerne ønsker å selge maskinvare og ønsker ikke å bli tvunget til å lagerføre to formater av alt. Dette er ideelt for dem, sier Meyer.

Det er mange faktorer som vil påvirke den videre etterspørselen etter HD-film. Salget av HD DVD-spillere til Xbox 360 og av Playstation 3, som har innebygget Blu-ray Disc-spiller, kan bli avgjørende, fordi disse avspillerne er svært prisgunstige i forhold til separate avspillere. Dessuten vil filmselskapenes standhaftighet overfor valgene de til nå har gjort, kunne påvirke hele markedet. Ingen vil kjøpe spillere som det også i framtiden bare tilbys et klart begrenset utvalg av film til.

Blant de store filmselskapene i Hollywood er det bare Universal Studios som satser ensidig på HD DVD. Warner og Paramount Pictures satser på begge formater, mens Metro-Goldwyn-Mayer, 20th Century Fox, Walt Disney Pictures og selvfølgelig Sony satser kun på Blu-ray Disc.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.